Следва: Жени остават ...

Радиоактивен сладолед и графити на пениси: токсичните телевизионни туристи превзеха Чернобил (снимки)

21 Декември 2019
0 1983

Посетителите на Чернобил вече могат да закупят шеговит „радиоактивен“ сладолед и 19 кенчета от чернобилски въздух, за да могат да вдишат „незабравимата миризма на изоставени бетонни конструкции на Съветския съюз, влажността на мазетата, примесена с аромата на розите от Припят“, пише The Guardian.

 

 

Броят на посетителите в региона, опустошен през 1986 г. от най-тежката ядрена авария в историята, се увеличава през годините. Това се дължи на по-малко опасните нива на радиоактивност и тенденцията за развитието на "хорър туризъм": кой се нуждае от Венеция, когато може да си направи селфи в Припят?

 

 

КАК "ЧЕРНОБИЛ" СЕ ПРЕВЪРНА В ЕДИН ОТ НАЙ-ХИТОВИТЕ СЕРИАЛИ НА HBO

 

 

В последната година цифрите скочиха благодарение на хитовата драма на HBO "Чернобил". През октомври 2018 г. в Зоната (територия от 1000 кв км) имаше 9 083 посетители. А този октомври имаше повече от 17 000. Туроператорската фирма Solo East наблюдава, че резервациите са се увеличили с 45%, въпреки че собственикът ѝ Сергий Иванчук не е никак доволен: „Сериалът на HBO не направи нищо добро. Ситуацията е ужасна." Той отказа да следва желаните от туристите обиколки, заявявайки, че е решен да покаже реалния Чернобил, а не този, който обрисува телевизионната версия. Той развежда посетители в Зоната от 19 години и е ужасен от плановете на новия украински президент Владимир Зеленски да превърне Зоната в „рай за пътешественици“.

 

 

""

 

 

Основното притеснение на Иванчук е нарастването на вандализма, който този бум остави след себе си. „Накъдето и да погледнете, има неприлични графити. Дори любовни катинари – тази нелепа традиция влюбените да си прикачат катинари по разни съоръжения – стигна до Чернобил”, негодува туроператорът. 

 

 

ХИТ: ДА СИ НАПРАВИШ СЕЛФИ ОТ ЗОНАТА НА СМЪРТТА В ЧЕРНОБИЛ (ВИДЕО И СНИМКИ)

 

 

Огромният наплив от туристи създва напрежение между легалните пазачи на Чернобил и "сталкерите" или нелегалните изследователи. Докато туристическите компании постоянно промотират обекта, сталкерите ненавиждат селфи-манияците, които пъплят на тълпи из обекта. Един „сталкер” казва: „Не се радваме на туристите, много от нас прекарват дълго време на къмпинг в зоната и това е в продължение на много години. Малка война се разраства между нас и тълпите от туристи.” 

 

Сталкерите често биват обвинявани за щети в Зоната, нещо, което ги разгневява. Тъй като те са там нелегално, се превръщат в лесна изкупителна жертва. „Чернобил е дом за нас”, споделя един от тях. „Това е нашето място, където можем да се отпуснем, да изчистим мислите си, да играем на партизани, да се насладим на атмосферата на пост-апокалипсиса. Ние сме сталкери – не вандали. "

 

 

По-лошото от вандализма обаче е грубото неуважение. Феновете на шоуто започнаха да посещават контролните зали на централите, за да възобновят някоя от сцените. Дават им се същите бели палта и шапки, които виждаме на екрана, за да позират за снимки, докато се намират на мястото на най-страшната ядрена експлозия, сполетяла човечеството. 

 

 

""

 

 

Докато три от контролните зали на централата отдавна са отворени, скандално известният реактор № 4, където се е случила експлозията, е била зона, забранена за достъп. От октомври феновете са пуснати в сектора – въпреки че радиацията в помещението може да бъде 40 000 пъти по-висока от нормалните нива. Туристите трябва да носят защитно облекло и могат да остават само до пет минути, преди да бъдат свалени – и изпратени за радиационна проверка. Та кой не би искал това, за снимка в Instagram?

 

 

Източник: The Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции