Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Разгадаха половинвековна тайна за бягството на трима затворници от "Алкатрас"
Разгадаха половинвековна тайна за бягството на трима затворници от "Алкатрас"
По света
01-20-20
добавено
60219
прегледа

Изкуствен интелект разкри половинвековната неразгадана тайната за бягството на братята-каторжници Джон и Кларънс Англин от специално охранявания американски затвор "Алкатрас", съобщава "The Irish Business Post".

 

 

 

 

Ирландската компания "Identv" използвала самообучаваща се програма за визуално разпознаване на лица, която обработила огромен масив от данни и намерила двамата братя на снимка, направена в Бразилия 13 години, след като те са избягали от строго охранявания затвор на 11 юни 1962 година. Дълго време се предполагаше, че всички 36 записани опита за бягство от "Алкатрас" са завършили със смъртта на бегълците. Ледената вода и бързите течения надеждно са осигурявали естествената изолация на острова, а телата на много затворници, които са се осмелили да избягат, по-късно са били откривани на брега.

 

 

 

 

Братята Англин, както и техният приятел Франк Морис, са изчезнали без следа, което е породило различни версии и легенди. Историята придоби световна слава благодарение на книгата на Дон Сийгъл „Бягство от Алкатрас“ и едноименния филм с участието на Клинт Истууд в ролята на Морис. След изследване на снимка от 1975 г. на двама мъже с дълги коси в слънчеви очила, системата ги идентифицира като Джон и Кларънс Англин с 99,7% вероятност.

 

 

 

 

„Алгоритъмът, който използваме от разстояние, наподобява сравнението на пръстови отпечатъци“, обясни разработчика на програмата Марк Хю. Той изрази надежда, че в близко бъдеще изкуственият интелект ще се превърне в надежден инструмент за намиране на хора въз основа на анализ на визуалната информация.

 

 

Първите затворници в "Алкатрас", изпратени там през шейсетте години на XIX век, са военнопленници от Гражданската война в САЩ, а по време на испаноамериканската война броят на затворниците там достига исторически връх - 450 души. В крайна сметка затворът за особено опасни престъпници е затворен през 1963 г. - става твърде скъпо да се поддържа такава институция в условия на естествена изолация. Сега островът е една от атракциите на Сан Франциско и част от Националния парк за отдих Golden Gate, като се посещава ежегодно от около милион туристи.

 

 

Източник: The Irish Business Post