<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=39935" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Разделът за комунистическия режим в учебниците по история е редактиран

14 Август 2019
0 1962

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев одобри новите учебници по история за 10 клас, чието съдържание за периода на комунистическия режим, а в някои от тях и в раздела за историята на прехода, предизвикаха публичен скандал през месец юни тази година, съобщава сайтът desebg.com.

 

„Издателствата реагираха положително на поисканите от нас промени и ги направиха. Въпреки че всеки един от нас желае учебниците да изглеждат още по-добре ние сме доволни от промяната, която се случи, защото тя е съществена”, коментира Вълчев.

 

„Мога да кажа, че одобрените от мен учебници вече отговарят на духа на новата учебна програма, има ясно изразено отношение към комунистическия режим”, заяви още той.

 

Представят изопачено и манипулативно комунистическия режим в новите учебници по история

 

По думите му във всички учебниците е включена извадка от Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен.

 

Скандалът гръмна на 19 юни, когато стана ясно, че в повечето от петте учебници по история за 10 клас на издателствата „Булвест 2000”, „Анубис”, „Домино”, „Рива” и „Просвета” има съществени пропуски на важни факти и събития от периода 1944-1989 г., а на места са допуснати откровени манипулации.

 

В последвалия разгорещен обществен дебат министър Вълчев и МОН получиха голяма подкрепа от редица граждански организации, общественици, историци, парламентарни и извънпарламентарни партии.

 

Седем организации искат представянето на комунизма в учебниците да се промени

 

На 25 юни министър Вълчев оповести, че няма да утвърди учебниците и поиска от издателствата да извършат определени промени в текстовете за периода 1944-1989 г. и след 1989 г.

 

Този процес продължи близо два месеца до 13 август, когато МОН вече е приело, че съдържанието на учебниците отговаря на духа на новата учебна програма и министър Вълчев е разпоредил одобряването на петте учебници.

 

Как Тодор Живков възкръсна като герой в учебниците по история

 

За първи път от тази есен десетокласниците ще изучават периода на комунистическия режим с нови знания и термини. Това стана, след като през януари 2018 г. МОН прие нова учебна програма.

 

В нея за първи път периодът 1944-1989 г. е представен за разглеждане в самостоятелен раздел с няколко урока.

 

Източник: desebg.com

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции