<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=85283" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Висок брой но...

Разкриха нови данни за ефективността на ваксината на Pfizer

12 Март 2021
0 949

Компаниите Pfizer и BioNTech съобщават, че ефективността на разработената от тях ваксина срещу Covid-19 в предотвратяването на асимптоматични инфекции е 94%. Това може да означава съществено намаляване на предаването на заразата, предава Нова тв.

Твърдението се основава на реални данни, събрани в хода на ваксинационната кампания в Израел.

Една доза от Pfizer и AstraZeneca намалява хоспитализациите с 80%, сочи ново британско изследване (видео)

Двете компании съобщават още, че най-скорошният анализ на израелските данни показва, че ефективността на ваксината им за предотвратяване на симптоматично заболяване, остро протичане на заболяването и смърт е 97 процента.

Това по същество съответства на ефективността от 95 процента, съобщена от последния етап на клиничното изпитване на ваксината през декември.

Анализът също така показва реални доказателства за ефективността на ваксината срещу силно заразния вариант на Covid-19, открит за първи път във Великобритания, известен като B.1.1.7. Над 80 процента от тестваните образци, когато е бил извършен анализът, са били свързани с въпросния вариант.

В Израел са отчетени ограничен брой инфекции, причинени от южноафрикански вариант, известен като B.1.351, така че анализът не е в състояние да оцени ефективността на ваксината срещу него.

Според анализа за неваксинираните лица вероятността от симптоматично заболяване е 44 пъти по-голяма, а от смърт – 29 пъти по-голяма в сравнение с ваксинираните хора.

Източник: Нова тв

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции