<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=84446" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Роувърът на Н...

Разкриха тайно послание, закодирано в парашута на марсохода “Пърсивиърънс” (видео)

24 Февруари 2021
0 6737

Огромният парашут, използван от марсохода „Пърсивиърънс” при кацането му на Марс, е съдържал скрито послание, предаде NOVA, цитирайки Associated Press.

То е дело на системен инженер в НАСА, който е запален любител на пъзелите и загадките. Иън Кларк използвал бинарен код, за да изпише Dare Mighty Things, което е превод означава „Осмелете се на велики дела”.

Буквите от посланието са скрити в оранжевите и бели ивици на 21-метровия парашут. Те съдържат и GPS координати на централното управление на мисията на марсохода в Пасадена, Калифорния.

Идеята хрумналата на Кларк преди две години. Инженерите искали парашутът да е с уникален дизайн и така скриването на послание се оказало идеално за целта. Само шестима души в екипа знаели за него до кацането на марсохода на Червената планета миналата седмица.

„Осмелете се на велики дела” е фраза, използвана от президента Теодор Рузвелт. Тя е мото на инженерите в НАСА и е изписана по стените на сградата, в която се помещава мисията по контрол на „Пърсивиърънс”.

„Трябваше да измислим начин да я закодираме, но така, че да не е твърде очевидно”, споделя Кларк. Що се отнася до GPS координатите, те указват място само на 3 метра от входа за посетители в центъра в Пасадена.  

Роувърът на НАСА изпрати първите си снимки от Марс след като успешно кацна на повърхността

„Пърсивиърънс“ е най-голямата и най-модерната астробиологична лаборатория, изпращана някога в Космоса. Той е оборудван със свръхмощна камера, разработена от лабораторен консорциум.

Роувърът ще прекара на Марс най-малко две години, през които ще проучва местните скали в търсене на следи от древен живот. Той ще събере и мостри от камъните и скалите, които ще бъдат донесени на земята за анализ.

Източник: NOVA

Видео: YouTube

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции