<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=89153" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Служебният к...

Разследване на BBC: “Дворецът на Путин” е изграден с помощ от държавата, собственикът е сменен фиктивно

14 Май 2021
0 1651

Първият собственик на внушителния комплекс край Геленджик, известен като “дворец” на руския президент Владимир Путин, е фиктивен, а проектът е осъществен с “ключовата роля на държавата”.

Това сочи разследване на руската редакция на ВВС, което в общи линии потвърждава разкритията на най-известния (и в момента изпратен в затвора) критик на Кремъл Алексей Навални.

Навални отговори на ареста си със сензационни кадри от суперлуксозния “таен дворец” на Путин (видео)

Според него първият собственик на “двореца” – с който Кремъл отрича всякаква връзка – е Николай Шамалов, известен от кръга “Озеро” (общност, свързвана с руския президент Владимир Путин). Свързани с проекта хора обаче го определят като формален според документите, с които редакцията разполага.

Разследване на BBC: &#8220;Дворецът на Путин&#8221; е изграден с помощ от държавата, собственикът е сменен фиктивно

Те показват, че Шамалов е спрял да бъде формален собственик през 2011 г., тъй като “имущественият и социалният му статус” не съответства на мащаба на постройката. След отворено писмо на предприемача Сергей Колесников до тогавашния президент Дмитрий Медведев 49-процентен дял се оказва в кипърската офшорна Kernicom Enteprises, принадежаща на бизнесмена Александър Пономаренко.

Първият собственик няма достатъчно средства

Продажбата, продължава разследването, е донесла на предишните собственици на огромния комплекс едва 10 млн. рубли (по сегашния курс 111 хил. евро), а компании под техен контрол продължават да управляват “двореца”.

Навални получи кинонаграда за филма “Дворец за Путин” и отново предизвика буря в Русия

Събеседник на ВВС, свързан със строителството, смята, че изборът на Пономаренко е, защото “той има (нужните) законни приходи за финансиране на такъв обект, а Шамалов – не”.

Руската служба на Би Би Си коментира и писмото на Колесников, който също така даде през 2011 г. интервю за “Новая газета”, малко след което вестникът получи копие от договора за изграждането където се споменава службата, управляваща дейностите на руския президент.

Разследване на BBC: &#8220;Дворецът на Путин&#8221; е изграден с помощ от държавата, собственикът е сменен фиктивно

Още два дни след публикацията на “Новая газета” е изготвена справка, в която се обсъждат вариантите да се минимизират щетите от действията на Колесников. Изготвят се и позиции как Кремъл да реагира пред медиите – включително ако получи въпрос какво правят около двореца служители на Федералната служба за охрана. Там се говори и за имущественото състояние на Шамалов, което “не съответства” на факта, че притежава “двореца”.

“Апарт-хотел”

След публикацията, потърсен за коментар, прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков обясни, че дори не е чувал за материала и повтори вече известното становище, че “обектът… няма никакво отношение към Путин”.

Това е позицията на президентството още откакто през януари Навални публикува двучасовия филм с над 115 млн. гледания (макар да се смята, че едва няколко десетки милиона от тях съответстват на уникални посещения от руснаци). Става въпрос за внушителен обект, който в момента се ремонтира из основи заради плесен по стените.

Кадри от филма можете да си припомните по-горе.

Дни след като “дворецът” стана водеща тема дори за руските телевизии – журналисти дори посетиха ремонтиращия се обект, за да докажат, че там няма нищо луксозно – смятаният за близък до Кремъл бизнесмен Аркадий Ротенберг се обяви за собственик и го определи като недостроен “апарт-хотел”.

Източник: “Дневник”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции