<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=97449" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Иван Гешев вн...

Разпространиха писмо с имената и “наказанията” на полицаите, участвали в насилието над протестиращи

24 Август 2021
0 2402

Комисията за разследване на полицейското насилие и подслушванията на протестиращи граждани оповести имената на полицейските служители, участвали в охранителните мероприятия на 10 юли 2020 г. под колоните на Министерски съвет, съобщи „Отровното трио“ в мейл до медиите, цитирани от бТВ.

Те са съобщени на Комисията с писмо от служебния вътрешен министър.

Полицейските служители Митко Садовски, Андон Андонов, Дани Димитрова, Али Алиев, Стоян Стоименов, Венцислав Георгиев и Иван Филипов са били определени във въпросната вечер за работа със задържани лица.

Разпространиха писмо с имената и &#8220;наказанията&#8221; на полицаите, участвали в насилието над протестиращи

На четирима от тях са наложени дисциплинарни наказания за упражнено насилие върху протестиращи.

Гл. инспектор Андонов е санкциониран със „забрана за повишаване в длъжност“ за срок от 2 години, мл. инсп. Стоименов – за 1 година, а мл. инспектори Димитрова и Алиев – с „порицание“ за срок от шест месеца.

Преписка № 29254/2020 по описа на СРП, вх. № 785500-4770/2020 г по описа на ДВС-МВР е образувана по сигнал на Тодор Бойчев, препратен по компетентност от АП гр. Пловдив.

С постановление от 27.07.2020 г., прокурор Вероника Трифонова от Софийската районна прокуратура възлага на СДВР да извърши предварителна проверка по случая. Към преписката е присъединена и друга – с № 513000- 36056/2020 г., съдържаща материали от извършена вътрешна проверка, касаеща същия инцидент.

В хода именно на тази проверка са идентифицирани седемте полицейски служители, участвали в охранителните мероприятия на 10 юли 2020 г. при колоните на МС, установени са четиримата служители, упражнили насилие, снети са обяснения и са им наложени дисциплинарни наказания.

Според информацията предоставена на Комисията от дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР, в хода на проверката е извършена експертиза на записи от камери пред МС. Според вещите лица, кадрите позволяват „лицевоидентификационно изследване, при наличие на сравнителен материал“.

Проверявани са материали от камерата на журналиста Иво Божков, посочен като свидетел на събитията от един от арестуваните, камерите в 3-то РУ, където арестуваните са отведени след задържането им, както и „оптичен носител с надпис Verbatim DVD-R, 4.7 GB, поставен в прозрачен найлонов плик тип „джоб“, съдържащ записи от видеонаблюдението пред сградата на МС от 22:30 до 23:30 часа“.

Разпространиха писмо с имената и &#8220;наказанията&#8221; на полицаите, участвали в насилието над протестиращи

Последният съдържа два файла, на които се наблюдават „действия по задържане на граждански лица, едно от които от женски пол. Спрямо лицата видимо е използвана физическа сила и помощни средства“, се посочва в документа.

Там е записано още, че на въпросните кадри е извършено видео-техническо изследване, обективирано в експертна справка № 26-Ф/2020 г. по описа на ОЕКД при СДВР, а материалите от извършената проверка са изпратени в СРП, на вниманието на прокурор Вероника Трифонова, за вземане на отношение по компетентност.

Източник и видео: бТВ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции