<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=78057" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: РАЗСЛЕДВАНЕ: ...

Камиони изсипват нерегламентиран пластмасов боклук под носа на Столичния инспекторат (ЧАСТ 2)

16 Ноември 2020
0 7721

Скъпи приятели, показахме ви разказа на жители на столичния квартал „Враждебна“, които споделят за скандално и безконтролно изхвърляне на пластмаса и химикали в намиращите се край квартала Враждебненски езера. Там се намира общинското депо за строителни отпадъци „Враждебна“, което от 2005 година насам е дадено на концесия на общинското дружество „Софинвест“, известно с това, че печели почти всички поръчки за строителен надзор в София.

Гледайте и другите части на разследването:

РАЗСЛЕДВАНЕ: Изхвърлят тонове пластмаса в депо за строителни отпадъци? (ЧАСТ 1)

Вижте какво се случва с депото във Враждебна след намесата на “Господарите” (ЧАСТ 3)

Нашата репортерка Виктория Симеонова и операторът Йохан Вирт отидоха на място, за да видят в какво състояние е т.нар. депо за строителни отпадъци. Гледката, на която се натъкнаха, беше по-шокираща дори от разказите на хората: тонове пластмаса, мебели и какви ли не други отпадъци се отделят по бреговете на езерата, попадащи на територията, стопанисвана от „Софинвест“.

Шофьор на камион, изсипващ точно такива отпадъци, сподели, че идва от Пазарджик – точно градът, от който беше и друг шофьор, който през пролетта разказа за внос на отпадъци от Италия.

Вносът на отпадъци от Европа у нас продължава (репортаж)

На място, докато екипът ни беше там, пристигна и работник на депото, който обясни, че се изхвърлят всякакви отпадъци, но според него това е напълно нормално и законно.

На излизане се срещнахме с организатора на депото Гергана Димитрова, която категорично отрече в депото да се изхвърлят пластмасови отпадъци. Тя не отговори на въпроса откъде са пластмасите, които сме видели с очите си, а вместо това ни насочи към представителя на Столичния инспекторат Сотир Иванов, който също работи на депото. Според него, неговата роля е само да гледа камерите, на които се виждат идващите камиони отгоре – какво съдържат обаче те, не влиза в компетенциите му.

Така, прехвърляйки топката един на друг, двамата служители не ни оставиха избор, освен да отправим покана за интервю на Столична община. Надяваме се там да имат по-адекватен отговор на въпросите ни и по-важното – да поемат отговорност практиката с изхвърляне на пластмаси в езерата да бъде преустановена.

Ние продължаваме да следим темата, а вие ни сигнализирайте само на gospodari.com и на телефон *3333 за всякакви злоупотреби, измами и корупция.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции