<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=82999" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Мъск обяви, ч...

Ракета на “SpaceX” падна и се взриви зрелищно при пореден тестови полет (видео и снимки)

03 Февруари 2021
0 3818

Вторият тестови полет на кораба на SpaceX завърши със страховито падане и последвал мощен взрив, малко след като излетя във вторник от полигона Бока Чика в югоизточен Тексас, САЩ, предаде TheGuardian.

Ракетата с експериментална форма на куршум, изработена от неръждаема стомана, е достигнала предвидената височина от 10 км, но в този момент се е преобърнала и е започнала бавно спускане към Земята, но не е успяла да осъществи кацане и се е блъснала, от което последвал мощен взрив.

Вижте как космически кораб на “Space X” се взриви при кацане след тестов полет (видео)

Ракетата на милиардера Илон Мъск трябваше да хвърли светлина върху новите методи за полети в открития космос и евентуално достигане до Марс. Със своя “Старшип” Илон Мъск се надява да изпрати човешка мисия на Червената планета в рамките на следващите шест години.

Полетът на “Старшип” във вторник продължи около шест минути и половина. В същото време на полигона е стоял следващият кораб от серията.

“SpaceX” не спази разпоредбите за безопасност при предишния полет на 9 декември, е заявил говорител на FAA във вторник, и трябва да предприеме поредица коригиращи действия, преди да направи ново изстрелване. Полетът във вторник обаче е отговарял на всички критерии за безопасност, според FAA.

Първият изцяло граждански космически полет на “SpaceX”, определен за края на тази година, ще послужи и като възможност за набиране на средства за Детската изследователска болница Сейнт Джуд, която очаква да генерира 200 милиона долара за изследвания на рака и други заболявания.

Източник: TheGuardian

Видео: SkyNews

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции