<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=92379" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Зоран Заев ра...

Рама към Заев: Надявам, че няма да поискат да се наречете Западна България (видео)

24 Юни 2021
0 3564

Албанският премиер Еди Рама направи “шеговит” коментар за спора между София и Скопие по време на срещата си с македонския си колега Зоран Заев на Икономическия форум в Северна Македония, предава bTV.

„Всички имат право да се чувстват напълно разочаровани, защото изведнъж България се появява сега и иска още нещо. Казах на Зоран Заев, че се надявам, че няма да поискат да се наречете Западна България, защото тогава пак ще трябва да преговаряте с гърците“, заяви Рама, цитиран от македонската секция на радио “Свободна Европа”, по повод повторното спиране от страна на София на европреговорите на Скопие.

Зоран Заев разгневи Гърция като пропусна “Северна” в името на Македония

А Скопие има отново проблеми и с Атина. Гърция недоволства от съкращението Македонска футболна федерация на екипите на отбора на Северна Македония на Евро2020, както и от публикациите на Заев в социалните мрежи за представянето на тима, където той постоянно изпуска определението “северна”.

Скандал между Атина и Скопие заради надпис “Македония” на екипите на отбора на Евро 2020

Темата за европреговорите на Албания и Северна Македония беше основна по време на пресконференцията и макар да не скри разочарованието си от ветото, което засяга и Тирана, Рама подходи неколкократно с чувство за хумор към ситуацията.

Според албанския премиер повторното отлагане на преговорите е провал на ЕС, а не на Албания и Северна Македония, които дори да не са част от общността, са част от Европа.

„Ние сме твърде малки, за да живеем изолирани един от друг, твърде малки, за да търсим сами бъдещето за децата си, но можем да го направим заедно. Ние не сме тези, които се провалиха, те се провалиха. Те имат своите причини и разбирам, че това е техният дом и ние искаме да влезем в тази къща”, каза албанският премиер Еди Рама.

Той сравни ЕС с любовник, който казва „обичам те“, но не е готов за брак. По неговите думи двамата със Заев са добри читатели на Самюел Бекет и могат да чакат, визирайки пиесата “В очакване на Годо”, но отбеляза, че вместо просто да седят, двете страни ще са активни по пътя си към ЕС, имплементирайки европейските ценности.

От своя страна Заев заяви, че ветото може да е несправедливо за Северна Македония, но е още по-несправедливо спрямо Албания.

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции