<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=96656" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Всички центр...

Рашков: Гешев е започнал обучението си в ДС, но не е сигурно, че е преминал стажа, за да стане Обвинител №1

13 Август 2021
0 2257

Главният прокурор Иван Гешев е започнал обучението си в Академията на МВР във факултет „Държавна сигурност“, като след това е бил в „Народна милиция“, но проверката не е доказала категорично, че е преминал задължителния си стаж преди да получи юридическа правоспособност. Това заяви при изслушването си в парламента вътрешният министър Бойко Рашков в отговор на въпрос дали дипломата на Обвинител №1 е адекватна на позицията, която заема.

Той обясни, че е била извършена проверка от служители на МВР във вуза, като дипломата на главния прокурор не е била намерена там.

Стопкадър: bTV

„Установихме при проверка, назначена от мен, че Иван Гешев в учил в Академията на МВР във факултет ДС, продължил е обучението си 2 години. Факултетът е закрит и после той учи 5 години във факултета „Народна милиция“, 10 семестъра и е положил изпит по наказателно право, гражданско право и по специални дисциплини, които не знам какво представляват. След това става оперативен работник в РПУ. А след това очевидно е започнал теоретико-практическия стаж, като става и пом.- следовател в НСлС, докато изтече въпросният стаж. Не сме направили обективна проверка на този въпрос дали Гешев е преминал теоретико-практически едногодишен стаж, защото представляващият ВСС поиска да се напише официално писмо и да приложа решението, всичко е направено, писмено запитване направих, след което „разходката“ завърши безуспешно. Във ВСС отговорът беше, че има диплома на сайта, но в нея има заличени данни. Ние не може да направим точна проверка, в която да сме сигурни в това, което вършим“, подчерта Рашков.

Той допълни, че не му е известно дали правосъдният министър има правомощията да провери въпроса.

Вчера просветният министър Николай Денков оповести резултатите от своята проверка по казуса, според която във факултета на ДС Гешев е изучавал основните юридически дисциплини и в крайна сметка е излязъл от висшето учебно заведение с гражданска специалност „Право“.

Снимка: БулФото

След държавните изпити обаче следва задължителен стаж, заради който и Рашков е поискал данните.

Той коментира и постъпили сигнали, свързани с агитация в училища и детски градини в Софийска област, които били свързани с превишаване на служебно правомощия от страна на служителка в регионално управление по образованието.

Източник: bTV

Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции