<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=97718" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Прокуратурат...

Рашков: Гешев е охраняван едновременно по три начина – от МВР, НСО и Бюрото за защита

27 Август 2021
0 271

Главният прокурор Иван Гешев е охраняван по три начина – от МВР, НСО и Бюрото за защита. Това каза вътрешният министър Бойко Рашков в Парламентарната комисията по правни въпроси, предаде NOVA.

В Комисия се обсъждат три законопроекта за промени в Закона за защита на лицата, застрашени във връзка с наказателно производство. Те са изготвени от „Има такъв народ”, „Изправи се.БГ! Ние идваме!” и „Демократична България”. Те предвиждат връщане на Бюрото към Министерството на правосъдието, съответно изваждането му от Прокуратурата, както и главният прокурор да не се охранява от него.

Рашков: Гешев е охраняван едновременно по три начина &#8211; от МВР, НСО и Бюрото за защита
Снимка: БулФото

Рашков обясни, че главният прокурор се охранява веднъж от Бюрото за защита, втори път, от НСО, тъй като службата охранява периметъра на резиденция „Бояна”, в която се намира жилището наето от Иван Гешев от държавата. И трети път, от 6-РУ на МВР, след сключено споразумение между Прокуратурата и МВР, полицейски екипи да патрулират от външна страна на резиденция „Бояна” и да следят за съмнителни лица.

Гешев се яви в парламента: Член 24 от Правилника противоречи на Конституцията (видео)

Според вътрешния министър има случаи, при които по указание на „политическия ръководещ субект” се казва на ДАНС да напишат „фалшиво сведение за опасност” и се назначава охрана за срок от шест месеца. По думите на Рашов, след изтичане на този срок не се прави истинска проверка дали все още са налице такива данни за заплаха. По този начин охрана се е назначавала и на лица, които не са били в държавния апарат.

Рашков: Гешев е охраняван едновременно по три начина &#8211; от МВР, НСО и Бюрото за защита

Във връзка с Бюрото за защита министър Рашков заяви, че за 2020 г. няма нови свидетели, които да са били защитавани, и тогава го пише в доклада. Имало такива, които продължават да бъдат охранявани.

„Това са 150 души към главния прокурор. Никой не знае какво става в това Бюро, може би само той. Вие, депутатите, не знаете какво става там. Няма правна логика да има такъв орган, който да охранява главния прокурор”, посочи министър Рашков. Той добави, че Бюрото дублира функции и дейност на органи на изпълнителната власт.

Рашков: Гешев е охраняван едновременно по три начина &#8211; от МВР, НСО и Бюрото за защита
Снимка: БулФото

Според правосъдния министър Янаки Стоилов Бюрото се е превърнало в своеобразна охранителна структура, участваща и в разследването, като допълни, че така то се е отдалечило от функцията, с която е създадено. Министърът добави, че в сегашния вид, спрямо дейността на Бюрото, не може да се оказва граждански контрол при осъществяване на полицейските му правомощия.

Източник: NOVA

Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции