<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=68737" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Вносът на отп...

Регистрирани са леки нива на радиоактивност при заровените отпадъци край Червен бряг (видео и снимки)

09 Юли 2020
0 715

Продължават действията по разследването и установяването на местонахождението на изкопни ями, служещи за незаконно съхраняване на отпадъци, притежаващи белезите на опасни такива, на територията на землищата, находящи се в района на гр. Червен бряг и с. Рупци, обл. Плевен.

Това съобщиха от Специализираната прокуратура.

Работата на екипите се извършва във връзка с досъдебното производство, по което в качеството им на обвиняеми са привлечени бизнесмените братя Бобокови, както и длъжностни лица.

Регистрирани са леки нива на радиоактивност при заровените отпадъци край Червен бряг (видео и снимки)

На брифинг пред журналисти главният прокурор Иван Гешев съобщи, че са регистрирани леки нива на радиоактивност край Червен бряг, където прокуратурата разследва незаконно сметище за опасни отпадъци. Той уточни, че боклукът е от акумулаторни батерии.

This image has an empty alt attribute; its file name is 4.jpg

По думите му, резултатите са според предварителни становища на Регионалната здравна инспекция, назначени са експертизи. Гешев добави, че подобни ями с отпадъци са намерени на две места край Плевен и на едно край София при „Кремиковци“.

This image has an empty alt attribute; its file name is 1.jpg

Главният прокурор каза, че вече е установено откъде идват опасните отпадъци. Те са на една фирма, свързана с разследваните за незаконен внос и износ боклуци – братята Пламен и Атанас Бобкови.

Той добави, че са намерени товарителници.

This image has an empty alt attribute; its file name is 3.jpg

„Тровят нашите деца, за да спестят няколко милиона евро, това е престъпление срещу бъдещето на България. Ако това го правят белите бизнесмени, представям си какво ще правят черните. Всички тук работят в специални облекла, защото въздухът е рисков“, коментира Гешев.

Той добави, че наблизо има река и е имало възможност за екокатастрофа.

На въпрос дали това не е пиар акция, защото нерегламентираното сметище беше открито в края на май, а все още не е разчистено – Гешев отговори, че това са възможностите на държавното обвинение.

Източник и снимки: Специализирана прокуратура

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции