<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=76361" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 1589 са новите ...

Редица болници у нас спират плановия прием и плановите операции заради Covid-19 (видео)

24 Октомври 2020
0 881

Лечебните заведения в областите със заболеваемост над 120 души на 100 хил. население преустановяват плановия прием и плановата оперативна дейност за срок до 30 ноември, предаде bTV.

Всички лечебни заведения в съответните области са задължени да разкрият Covid структури с минимум 10% от общия брой легла, с които разполагат, се казва в заповед на министъра на здравеопазването.

В болниците в областите със заболеваемост от 60,0 до 119,9 души на 100 хил. население се преустановява плановата оперативна дейност.

Тези лечебни заведения са задължени да разкрият Covid структури с минимум 5% от общия брой легла, с които разполагат. Забраната, съответно за планов прием и планова оперативна дейност, не се отнася за извършването на дейностите, свързани с трансплантацията на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията.

Забраняват се посещения на външни лица/свиждания в лечебни заведения за болнична помощ, с изключение на свижданията на пациенти в терминален стадий. Забраната не се отнася за контролните органи при осъществяване на контролната им дейност.

В специализираните институции за предоставяне на социални услуги и такива за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни се допускат посещения на външни лица по изключение и по преценка на директора на институцията при спазване на въведените противоепидемични мерки и представяне на декларация от посетителя, че не е в контакт със заразно болни, няма признаци на остро респираторно заболяване и ще спазва въведените противоепидемични мерки на територията на институцията.

Шест области са със заболеваемост над 120 на 100 000 души население в момента – Благоевград, Габрово, Сливен, София-град, Търговище и Шумен. Общо 14 области са със заболеваемост в рамките на 60-119.9 на 100 000 души население. Това са Бургас, Варна, Враца, Добрич, Кърджали, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив, Разград, Смолян, Стара Загора, Ямбол.

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции