Редовната консумация на алкохол по време на изолацията носи голям риск, предупреди СЗО

03 Април 2020
47 2197

Световната здравна организация (СЗО) заяви, че е от решаващо значение хората да поддържат здравословен начин на живот по време на карантината, като в противен случай рискуват да повишат риска си от заразяване.

Благотворителната организация „We Are With You“ също така предупреди, че засилената социална изолация може да доведе до скок на консумацията на алкохол.

Проучвания показват, че пиенето на твърде много алкохол може да потисне имунната система и да направи хората по-уязвими към инфекции, а както световните лидери заявиха, състоянието на здравето на човек, преди да се зарази с Covid-19 изглежда играе “решаваща роля” за определяне на това колко добре ще се възстанови.

Европейският клон на СЗО призова хората да спрат да пият и да пушат, като вместо това се стремят да спортуват редовно и да поддържат здравословна диета.

„Става ясно, че колкото по-здрави сте били преди пандемията, толкова по-нисък риск имате от заразяване и по-високи шансове за безпроблемно възстановяване. За тези, които са под карантина или работят от къщи, е важно да поддържат здравословен начин на живот с добра храна, физическа активност и да стоят далеч от тютюна и алкохола“, каза Ханс Анри Клюге, регионален директор на СЗО в Европа.

Ескпертите също така посъветваха хората да намалят времето, което прекарват седнали, като стават за поне три минути на всеки час и да използват домакинските задължения, за да останат активни. В най-добрият случай трябва да се стремите да бъдете активни поне по 30 минути на ден. Онлайн тренировките и танците също могат да помогнат, твърди СЗО.

Проучвания показват, че хората с лошо здраве са много по-склонни да умрат от коронавируса, като 8 от 10 смъртни случая настъпват при хора с поне едно хронично заболяване, като например сърдечно-съдови заболявания, хипертония и диабет.

„Прекомерната консумация на алкохол може да повлияе на физическото и психическото здраве на хората. Това са наистина трудни моменти за всеки. Нашият опит показва, че социалната изолация е голям фактор в причината хората да консумират повече алкохол.

В съчетание с огромното безпокойство от преживяването на пандемията това означава, че можем да видим голям ръст на хората, които пият повече алкохол у дома, което не е в техен плюс”, заяви Лора Бънт, изпълнителен директор на „We Are With You”

Източник: Telegraph

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Zhelyazko

    03 Април 2020

    https://thebulgariantimes.com/%D0%98%D0%B7%D0%BC%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D0%B8%D1%80%D1%83%D1%81-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD/

Реакции