<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=85745" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Хванатите с м...

“Реквизит за сватби и кръщенета”. МВР не е различило фалшиви пари от копия на банкноти

19 Март 2021
0 5737

Фалшивите пари, които бяха открити в един от софийските университети, са с много лошо качество и затова са негодни за извършване на престъпление. Това стана ясно в четвъртък следобед, когато съдът разгледа мярката за неотклонение на двамата арестувани по случая, пише Свободна Европа.

Това не са фалшиви пари, а реквизит за сватби и кръщенета, казаха адвокатите на задържаните.

Хванатите с милиони фалшиви пари: Банкнотите бяха реквизит за сватби и кръщенета (видео)

Във вторник МВР съобщи, че е открита печатница за фалшива валута. Тя се е помещавала в хале, разположено на територията на университет в София. Името на учебното заведение не беше огласено, но по-късно се разбра, че става дума за Висшето транспортно училище “Тодор Каблешков”.

Разкриването на печатница за фалшиви пари беше представено като акция на Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) и столичната полиция. Главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов се снимаха пред фалшивата валута “с общ номинал от 4 млн. долара и 3,6 млн. евро”. Градският прокурор Илияна Кирилова и шефовете на службите, извършили акцията, дадоха пресконференция.

От МВР казаха, че един от двамата задържани е мъж, който е имал трудов договор за печатни услуги с висшето училище. Още в същия ден ректорката на ВТУ Даниела Тодорова каза, че това не е вярно. Тя уточни, че става дума за хале, което е било отдадено под наем на частна фирма и че университетът няма отношения с арестувания.

В четвъртък съдът стигна до извода, че парите са били отпечатани с толкова лошо качество, че не могат да се считат за подправени, пише Медиапул. Двамата задържани са освободени с най-леката мярка – подписка.

Съдията по делото каза, че банкнотите всъщност са само копия, отпечатани без специални печатни техники и без характерната хартия, за да се смята, че имитират пари. Макар и да са фалшиви, парите “не представляват подправени парични знаци, доколкото същите не са изготвени нито на хартия, близка до оригиналната, нито е правен някакъв опит за имитация или подправяне на истински парични знаци”, посочи съдът, цитиран от Медиапул.

По-горе можете да си припомните видео на NOVA по темата.

Източник: Свободна Европа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции