<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=78411" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ръст на новит...

Рекорден брой новозаразени в Швеция и недоволство от мерките на правителството

21 Ноември 2020
0 919

Швеция, която предприе най-либералната стратегия за борба с Covid-19, вече страда от втората вълна на коронавируса, пише сайтът Булевард България. Страната, която отказа да наложи строги ограничения, отчете рекордните 7240 нови случая за едно денонощие, съобщиха здравните власти.

“Ситуацията е много сериозна.” Какво се случва с Covid-19 в Швеция

Предишният антирекорд бе 5990 инфекции в рамките на 24 часа и беше отбелязан по-рано през ноември.

Броят на смъртните случаи сега е 66, което прави общия им брой над 6400. Близо 90% от починалите с Covid са на възраст 70 или повече години. Не само това е обезпокоителното за здравните власти – Швеция отчита четири пъти повече жертви от своите скандинавски съседи Норвегия, Финландия и Дания, взети заедно.

Експертите обвиняват правителството, че не налага строги мерки предвид надигащата се втора вълна на целия континент. В момента тежки ограничения няма – гражданите на Швеция само са „посъветвани“ да спазват социална дистанция и да останат у дома, пише Politico.

Рекорден брой новозаразени в Швеция и недоволство от мерките на правителството

Правителството, от своя страна, отвръща на огъня, като заявява, че настоящите правила са „подходящи“ и ще бъдат променени само ако е нужно. Управляващите прехвърлят вината на гражданите, че не спазват действащите мерки.

Междувременно, по улиците на Стокхолм, гражданите от своя страна обвиняват властите. Твърдят, че настоящите ограничения са нелогични и трудни за следване.

„Сложно е“, казва пред изданието Гудрун Рихтер, който е управител на кафене в центъра на столицата. „Казват на хората да не излизат, да не ходят да вечерят в ресторантите, но заведенията все пак остават отворени. Казват на хората да не пазаруват, но моловете си работят както обикновено“.

Интензивните отделения на болниците се пълнят все повече, а лекарите не са изненадани. „Очаквахме това да се случи“, казва пред камерата на CNN Рафаел Кавати, който е началник на интензивното в Университетската болница Упсала.

„Трябва да затегнем мерките“, убеден е Рафаел Кавати. Но Андерс Тегнел, който е „архитектът“ на шведския модел за борба срещу коронавируса, смята, че съветите му към гражданите са логични. Просто твърде голяма част от тях „не ги спазват“.

„През пролетта това работеше много добре. Успяхме да убедим хората да не се срещат на обществени места. Ако отново го сторим, мисля, че може да се справим със ситуацията“, казва той пред CNN.

Рекорден брой новозаразени в Швеция и недоволство от мерките на правителството
Андерс Тегнел

Но дори сред хората, болни от Covid-19, има такива, които подкрепят стратегията на Швеция. Пример е Андерс Айдсвик, който се лекува от коронавируса, но казва: „Може би не е толкова лесно да накараш хората да се приберат у дома“.

Засега моделът на „доброволната карантина“ остава в сила въпреки противоречивите реакции. Швеция обаче вече има над 208 хиляди заразени от началото на пандемията, а през последните две седмици заболелите на 100 хиляди от населението са средно 572 души.

Източник: Булевард България

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции