<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=73462" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Родители изл...

Рекорден ръст на Covid-19 в света за 24 часа, Израел върна задължителната карантина по домовете

14 Септември 2020
0 3339

От Световната здравна организация (СЗО) отчетоха 307 930 нови случая на заразени с Covid-19 за последните 24 часа в света, предаде Reuters, цитирана от Свободна Европа. Според организацията това е рекорд от началото на пандемията.

В челото на класацията на най-тежко засегнатите държави остават Индия, САЩ и Бразилия със съответно 94, 45 и 43 хиляди новозаразени през последното денонощие.

Предишният рекорд беше поставен на 6 септември, когато броят на заразените беше около 306 хил.

Най-тежка в последните седмици е ситуацията в Индия, където броят на заразените постоянно расте и е вече над 4.75 млн. души. В части от страната има дефицит на кислород за обдишване на пациенти.

През почивните дни беше отбелязан и ръст на заболелите във Франция и Великобритания. В Обединеното кралство се очаква да бъдат въведени нови ограничения за събиранията на публични места.

В същото време Израел се превърна в първата страна в света, в която повторно беше наложена пълната блокада на гражданите по домовете. Мерките ще бъдат взети за период от три седмици, а целта е да се спре разпространението на заразата, предвид очакваното нарастване на случаи с предстоящите празници в страната.

В последните дни броят на заразените се увеличава с повече от 3000 души на ден. Заразените от началото на пандемията са над 156 хил. при население от 8.8 млн. души.

“Знам, че тези стъпки идват на висока цена за нас. Това не са празниците, с които сме свикнали”, каза премиерът Бенямин Нетаняху по повод предстоящото отбелязване на големия празник Йом Кипур на 27 септември.

В разгара на пандемията през месец април в столицата Тел Авив бе организиран протест, чийто участници спазваха 2-метрова социална дистанция. Видео може да си припомните горе.

Полицията в Израел арестува 55 демонстранти срещу Нетаняху при акция с водни оръдия (видео и снимки)

Мерките включват ограничаване на събирането на хора до максимум десет души в закрити и 20 души в открити пространства, затварянето на училища и търговски центрове, пребиваване на 500 метра от дома за всички граждани, с изключение на пътуване до работа и пазаруване.

Остава възможността мерките да бъдат разхлабени в случай, че ръстът на заболелите намалее.

Видео: CNN

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции