Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Рекордно замърсяване със серен диоксид е отчетено в Гълъбово
Рекордно замърсяване със серен диоксид е отчетено в Гълъбово
10-21-19
добавено
820
прегледа

Сериозно замърсяване на атмосферата в Гълъбово е регистрирано вчера, показват данни на портала Air Quality Index на ЕК, цитирани от NOVA.

 

 

НАД 12 ЧАСА ГРАД ГЪЛЪБОВО Е ОБГЪРНАТ ОТ ЧЕРЕН ВЪЗДУХ

 

 

Станцията на Изпълнителната агенция по околна среда е показала концентрация на серен диоксид от 760 микрограма на кубичен метър, два пъти над допустимите средночасови нива от 350 микрограма на кубичен метър. В последните 7 дни подобни високи стойности на серния диоксид са отчетени четири пъти, като на 16 октомври концентрацията му е била дори по-висока от тази вчера - 817 микрограма на кубичен метър.

 

В ТЕЦ "БРИКЕЛ" НЕПРАВОМЕРНО СЕ ГОРЯТ БОКЛУЦИ, СПОРЕД СЪПРЕДСЕДАТЕЛ НА "ЗЕЛЕНИТЕ" (СНИМКИ)

 

Серният диоксид се натрупва при изгаряне на горива с високо сярно съдържание. Основният източник са ТЕЦ-овете и битовото горене.

 

 

 

 

Жителите на град Гълъбово отдавна се оплакват от мръсния въздух в града и от черния дим, който често излиза от комините на ТЕЦ-а. През юли месец Гълъбово и околоността потънаха в пелена от черен въздух за повече от 12 часа. Това се случи дни след авария в горивната инсталация на ТЕЦ Брикел. Еколози алармираха, че се извършва нерегламентирано стоварване на боклук, който по всяка вероятност се изгаря в пещите на завода. 

 

НАШИ ТЕЦ-ОВЕ ГОРЯТ ИТАЛИАНСКИ БОКЛУК И ЗАМЪРСЯВАТ ВЪЗДУХА, ТВЪРДИ ДЕПУТАТ ОТ БСП (ВИДЕО)

 

Най-потърпевши при серни замърсявания са децата, хората от третата възраст и страдащите от респираторни заболявания. Доказано е, че астматиците са 10 пъти по-чувствителни към високите концентрации в атмосферата. При продължително излагане на замърсяване със серен диоксид последиците са нарушения в имунната защита на белия дроб и в дишането, както и развиването на белодробни болести.

 

 

Източник: NOVA