Ректорът на Националната художествена академия подаде оставка

13 Декември 2019
24 1672

Ректорът на Националната художествена академия (НХА) проф. Николай Драчев е подал оставка, съобщава Mediapool.

 

 

Новината за оттеглянето му идва ден, след като преподаватели и работещи в университета излязоха на протест заради липсата на пари и забавени възнаграждения. Те и синдикатите обвиниха Драчев в нерегламентирано пренасочване на средства за заплати и стипендии към покриване на капиталови разходи.

 

 

За оставката на Драчев съобщиха от пресцентъра на университета. НХА временно ще ръководи доц. Бойка Доневска, а нов ректор се очаква да бъде избран на 15 януари следващата година.

 

 

Оставката на ректора би трябвало да се приеме от Общото събрание, което има право да избира и освобождава ръководството на университета. Освен това е формирана комисия от представители на НХА, която да води преговори с Министерството на образованието за решаването на финансовите проблеми на университета, казаха още от НХА.

 

 

Синдикатите твърдят, че основната причина за недостига на средства е проектът за изграждане на нов корпус на академията в София. Просветният министър Красимир Вълчев в четвъртък заяви, че ведомството му няма как да помогне на академията, тъй като управлението на висшите училища е автономно, а ректорът отговаря за разпределянето на бюджета. Вълчев допълни още, че пред него проф. Драчев обяснил проблемите с това, че счетоводителката го е подвела. Според синдикатите за финансите на университета нерегламентирано отговаря човек избран без конкурс и без диплома за висше образование.

 

 

Повече за финансовия проблем на учебното заведение можете да си припомните в следващия линк:

 

 

НАЦИОНАЛНАТА ХУДОЖЕСТВЕНА АКАДЕМИЯ Е ПРЕД ФАЛИТ

 

 

Източник: Mediapool

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции