Ремонтът на Борисовата градина се отлага

February 18, 2020
33 47
Коментари: 0

Ремонтът на централната част на Борисовата градина се отлага засега. Причината е отпорът на инициативния комитет “Да спасим Борисова градина” и на съветниците от “Демократична България”, БСП и независимия Борис Бонев, предаде Mediapool.

 

Ремонтът на Борисовата градина беше разгледан на заседание на комисията по екология в Столичния общински съвет (СОС).

 

Вносител на доклада е заместник-кметът по околната среда Йоана Христова.

 

По доклада имаше много забележки. Основното недоволство беше, че няма информация за цената на различните видове дейности.

 

Ще има “известно застрояване” в Борисовата градина, според главния архитект (снимки)

 

Реновацията на централната част на градината ще струва 11.8 млн. лв. От тях 8.8 млн. лв. е безвъзмездната помощ по оперативна програма “Региони в растеж”. Останалата сума – около 3 млн. лв., трябва да бъде осигурена от общинския бюджет.

 

Ремонтът ще обхване т.нар. историческа зона – от “Орлов мост” до бул. “Яворов”.

 

Заложено е реконструиране на езерото с лилиите и зоната около него, обновяване на около 30 дка алеи и бордюри, подмяната на стари камери за видеонаблюдение с нови, доизграждане на поливната система, възобновяването на тоалетната в горната част на градината.

 

Предлага се и възстановяването на няколко скулптурни композиции, които са съществували в Борисовата градина, но в момента не са там, стана ясно от представянето на проекта.

 

През последните години части от най-големия столичен парк, сред които и заложените в момента, бяха в ремонтирани за над 1.7 млн. лв. С тях беше направена система за видеонаблюдение, която обаче не попречи в парка да продължат да се случват престъпления, включително и убийства.

 

От презентация стана ясно, че след новия ремонт в парка ще бъдат разположени още 130 камери.

 

Планира се ремонтът да се извърши на шест етапа. Това се прави, за да не бъде затваряна изцяло за дълго време Борисовата градина.

 

Предвижда се реконструкцията да започне около къпалнята “Мария Луиза” през 2021 г. и да завърши с пространството зад сектор В на стадион “Васил Левски” през есента на 2023 г.

 

Планът на Борисовата е некоректен и незаконосъобразен, алармира гражданска инициатива (снимки)

 

Присъстващите граждани на заседанието недоволстваха, че общината се готви да реконструира централната част на градината в разгара на дебатите около проекта за нов Подробен устройствен план (ПУП) на Борисовата градина.

 

Те сe обявиха против алеите в парка да бъдат застлани с асфалт при положение, че в проекта за нов ПУП се предвижда възстановяване на автентичните настилки в Борисовата градина.

 

Общинският съветник от “Демократична България” Тома Белев попита как при точни до стотинка изчисления колко пари София ще иска от оперативната програма “Региони в растеж” за ремонта на парка, Столична община още не е наясно каква част от тях ще отидат за асфалтиране, осветление, камери и т.н.

 

Отговорът на заместник-кмета по екология Йоанна Христова бе, че точното остойностяване на отделните видове дейност ще е ясно на по-късен етап, когато бъде представен работният проект за ремонта.

 

В крайна сметка след двучасови дебати съветниците от ГЕРБ се отказаха да подкрепят проекта за ремонт на Борисовата градина и докладът не мина. В същото време Столична община трябва да усвои европейското финансиране до края на 2023 г., в противен случай рискува да го загуби.

 

Източник: Mediapool

Коментари

Реакции