<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=56634" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

“Репортери без граници” иска Европарламентът да осъди атаките срещу български журналисти

14 Февруари 2020
0 956

„Репортери без граници“ (РБГ) призова българските власти да спрат опитите си да сплашват журналистите в страната, пише “Свободна Европа”. Международната организация подчертава, че през последния месец журналисти стават обект на вербални атаки и заплахи от висши представители на властта, включително премиера Бойко Борисов.

 

 

„Обезпокоително е да виждаме, че личните и обидни атаки срещу журналисти от най-високопоставените представители на властта в България не са изолиран случай и продължават да се случват. Европейският съюз не може да позволява журналистите да бъдат заплашвани по такъв институционализиран и системен начин в държава членка. Призоваваме председателят на Европейския парламент съвсем ясно да осъди, тези опозоряващи атаки“, казва Полин Адес-Мевел, който е ръководител на офиса на организацията за ЕС и Балканите.

 

 

„Репортери без граници“ цитират случаите с главния редактор на сайта „Биволъ“ Атанас Чобанов, който в Брюксел се опита да зададе въпроси на главния прокурор Иван Гешев. Тогава главният обвинител няколко пъти попита: „Как е времето в Москва“. По време на същата случка евродепутатът Александър Йорданов се обърна към журналиста: „Абе, може ли да говориш такива глупости бе, Чобанов?“

 

 

„Репортери без граници“ говорят и за отношението на премиера към журналисти, които той определи като „мисирки“.

 

 

БОРИСОВ ЗА “МИСИРКИТЕ”, “КЕЛЕША” И “СИНИТЕ ТРЪБИ, ДЕ*А” (ВИДЕО)

 

 

Упоменат е още и случаят от последните дни, когато коалиционният партньор на властта Валери Симеонов в национален ефир отправи тежки обвинения към журналистите от bTV Антон Хекимян и Венелин Петков. Изказването на Симеонов можете да си припомните от следващия линк:

 

 

ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ ОБВИНИ В КОРУПЦИЯ… АНТОН ХЕКИМЯН И ВЕНЕЛИН ПЕТКОВ (ВИДЕО)

 

 

 „Репортери без граници“ припомнят, че през последното десетилетие в България има сериозна криза с медиите, “които са притежание на само няколко олигарха, а журналистите са обект на постоянен тормоз“. Според класация на “Фрийдъм хаус” нашата страната заема най-ниска позиция сред останалите държави от ЕС и се нарежда на 111 място в индекса за свобода на словото.

 

 

Източник: “Свободна Европa”

Снимка: “Булфото”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции