<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=75638" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Мъж с маска и...

“Репортери без граници”: Не чакайте Борисов, създайте комисия за медиите преди изборите

14 Октомври 2020
0 913

“Репортери без граници” (RSF) направи предложение с подробно описание как у нас може да бъде създадена национална комисия за свобода на медиите – независима и с разнообразно участие, която да се заработи бързо и да превърне темата в централна по време на кампанията за следващите парламентарни избори.

Международната журналистическа организация смята, че това е наложително, тъй като очевидно правителството на Бойко Борисов и лично той не се интересуват от това да дадат приоритет на проблема със свободата на медиите в страната.

България остава на 111-то място по свобода на словото за поредна година

В текста на съобщението се казва, че такова предложение е било направено на премиера при срещата му с представители на RSF през декември миналата година, след като България се е включила в Международното партньорство за информация и демокрация.

“Седем месеца след като му изпратихме пътна карта за подобряване свободата на медиите в България, RSF още не е получила отговор от българските власти”, допълва базираната в Париж организация.

Поради мълчанието от София в RSF са решили да дадат гласност на предложението си до Борисов от март 2020 г. – създаване на независима и плуралистична национална комисия за подобряване свободата на медиите в България.

Covid-19 е новото оправдание за правителствата да ограничават свободата в интернет

Идеята е тя да е с председател личност от правозащитните среди, която е добре позната в чужбина. В състава ѝ могат да влязат експерти от България и други страни. Задачата ще е изработване на конкретни препоръки, съставени в тясно сътрудничество с Европейския съюз, Съвета на Европа и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Предложенията трябва да преминат през обществено обсъждане и през политически дебат в парламента.

Ето кои теми може да обхване мандатът на комисията:

– правни гаранции за свободата на медиите

– регулация на електронните медии

– право за поверителност на източниците

– нападки срещу медиите, процедурни гаранции в съдебните случаи по този повод и защита на източниците

– плурализъм в новинарските медии

– концентрацията на собствеността в медиите

– мерки в подкрепа на редакционната независимост

– как се разпределя държавната реклама

– как се разпределят помощи от държавата за медии

– как се разпределят средства от еврофондовете

– законодателство за управляване разпространението на печатни издания

– функциониране и финансиране на обществените електронни медии

– достъп до обществена информация

– обучение на журналисти.

“За съжаление българското правителство демонстрира липса на интерес от подобряване свободата на медиите и спазване на международните си задължения”, каза Павол Шалай на конференцията в понеделник на евродепутата Елена Йончева и EURACTIV – България. Той е ръководител на отдела на RSF за Европейския съюз и Балканите и смята, че “макар свободата на медиите да е фиксирана в Конституцията, България заплашва да се превърне в страна, в която няма кой да се занимава с реализирането на тази свобода”.

Той призова българските журналисти да се мобилизират, за да се превърне решаването на проблемите им в широк обществен и политически дебат още преди редовните парламентарни избори следващата пролет.

От организацията припомнят също, че на този форум еврокомисар Вера Йоурова обеща, че дирекцията в Европейската комисия, отговаряща за държавната помощ и обществените поръчки, ще проучи как се разпределят сред българските медии средствата за реклама и еврофондовете. RSF допълва, че нечестното и непрозрачно разпределяне на български и европйски средства се използва като политически инструмент за запушване устата на критични журналисти и независими медии.

Източници: Репортери без граници, Дневник

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции