<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=74966" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Здравният ми...

Ресторантьорите са внесли наполовина по-малко ДДС, твърдят, че излизат “на светло”

05 Октомври 2020
0 291

Секторът на заведенията и ресторантите твърди, че е започнал плавна тенденция към излизане на светло по отношение на декларираните обороти и трудовите договори, пише Mediapool.

В същото време финансовото министерство съобщи, че през юли и август тази година секторът е декларирал за внасяне около 16 млн. лв. ДДС при 37 млн. лв. за същия период на миналата година. Това се случва на фона на намален от 20% на 9% ДДС, както и сериозен спад в бизнеса заради пандемията от Covid-19.

“Секторът е тръгнал да изсветлява поради мерките, взети в кризата, но процесът не може да се случи за 1-2 месеца, трябва повече време”, заяви Ричард Алибегов, съпредседател на Българската асоциация на заведенията.

Намаленият ДДС за ресторантите така и не смъкна сметките на клиентите (видео)

Преди време Националната агенция за приходите (НАП) изнесе данни от свои проверки, според които 80% от хранителните и увеселителните заведения избягват да плащат данъци. Затова финансовото министерство смята, че секторът е високорисков и е един от най-сивите в държавата.

В понеделник Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България разпространиха позиция по повод отговор на парламентарен въпрос към министъра на финансите Кирил Ананиев.

Пълна каша с ДДС-то за ресторантите: 9% или 20% според случая

По данни на МФ през юли и август 2020 г. сектор “Ресторантьорство” е декларирал ДДС за внасяне около 15.8 млн. лв., а за възстановяване – 3 млн. лв. През същите месеци на 2019 г. са декларирани 37.3 млн. лв. за внасяне и 2.4 млн. лв. за възстановяване. Това означава номинален спад на внесения данък на годишна база с над 50-60%. От двете браншови организации твърдят, че има куп обективни причини за номиналния спад на постъпленията, но фирмите, които са останали на пазара, внасят повече в процентно съотношение спрямо миналата година, което значело, че секторът изсветлява.

“2019 година беше най-силната за туризма в последните 15 години, докато през юни, юли и август 2020 г. има спад на чуждестранните туристи с 90%”, посочи Алибегов.

По думите му оборотите в заведенията през юли и август тази година са спаднали с около 45% заради пандемията. От браншовите организации напомнят, че след изтичането на извънредното положение, независимо от отварянето на заведенията, те работят на 50 на сто при редица ограничения и практически с намален капацитет заради отстоянието на маси, ограниченията в по-големи прояви и други, като се отбелязва, че страната ни продължава до края на ноември да е в извънредна епидемична обстановка.

Алибегов припомни, че по данни на социалното министерство от края на септември недекларираният труд в заведенията и хотелите е намалял с 1/3 благодарение на мярката 60/40, която за сектора вече е 80/20.

Браншовите асоциации напомнят още, че мярката дава възможност за подпомагане на фирмите само с декларирани като дължими данъци и осигуровки и напомнят, че плащането им предстои в следващите месеци.

Алибегов твърди още, че секторът вече плаща и по-високи осигуровки на работещите, след като минималният праг бе увеличен от 610 лв. на 800 лв. Единственото изключение са найнископлатените позиции като миячи на чинии и камериерки, които все още се осигуряват върху 610 лв.

Освен това, предварителните данни, оповестени от организациите, показват около 1/3 фалирали търговски дружества в бранша.

“При наличието на всички тези факти намираме за логично номиналната стойност на платения ДДС за месеците юли и август на 2020 година да бъде по-ниска от тази за 2019 година. Когато се съберат всички гореизложени данни обаче става ясно, че останалите на пазара наши колеги са внесли повече, като процентно съотношение, в държавната хазна, в сравнение с миналата година”, посочват от браншовите организации.

Оттам подчертават, че намаляването на ДДС за сектора на 9%, което се случи по личното разпореждане на премиера Бойко Борисов и въпреки негативното становище на финансовото министерство, е било спасителна мярка за оцеляването на бизнеса и за запазване на десетки хиляди работни места. Затова ресторантьорите продължават с исканията си, като настояват ставката на ДДС да падне и за доставката на храна за вкъщи. В момента тя остава със ставка 20%.

“В момента близо 40% от заведенията правят доставки по домовете. Целта ни е този процент да се увеличи на 80%. Тъй като доставките се плащан онлайн, този сектор е 95% на светло”, твърди Алибегов.

Реално обаче много от доставките се плащат кеш на специализираните фирми за разнасяне на храна.

Източник: Mediapool

Снимки: Pixabay

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции