<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=82833" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Опашки и стру...

Ресторантьорите се отказват от протестното отваряне на заведенията

31 Януари 2021
0 959

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България се отказва от протестното отваряне на заведенията, предаде bTV.

След проведени юридически консултации става ясно, че при неспазване на разпоредбите за ограничаване на пандемията клиентите и персонала носят лична наказателна отговорност, сочи позицията на организациите.

„Клиентите, както и работещите при нас управители, сервитьори, целият персонал, дори да работят след заповед на управителя или собственика, носят лична отговорност“, се посочва още в позицията.

Ресторантьори отварят протестно заведенията си на 1 февруари: Ще ни застрелят ли?

БАЗ и СЗБ подчертават, че са готови да поемат наложените на персонала административни глоби, но не могат да си позволят те да бъдат подложени на наказателно преследване.

„Нямаме моралното право да искаме от тях да станат обект на НК“, казват организациите.

Наказателните действия при неспазване на забраната са следните:

  • За физическите лица – глоба от 300 до 1000 лв., като при повторност глобата е от 1000 до 2000 лв.
  • За едноличните търговци и юридическите лица – имуществена санкция от 500 лв. до 2000 лв., при повторност от 2000 до 5000 лв.
  • Наказателна отговорност (същата се носи само от физическите лица): Лишаване от свобода до пет години и глоба от 10 до 50 хиляди лв.

Решението на БАЗ и СЗБ е подкрепено от 87,4% от членовете на организациите след проведена анкета. Те са на мнение, че не трябва да се рискува с протестно отваряне на заведенията и поставяне под риск на персонала.

Браншовиците напомнят, че са изпратили писмо до премиера Бойко Борисов, в което го уведомяват, че от предоставените от него публично два варианта за отваряне на заведенията, те са избрали 1 февруари 2021г.

“Очакваме официален отговор и изразяваме готовност да преговаряме за начина, по който да отвори последният затворен сектор в България“, коментират от организациите.

Източник: bTV

Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции