<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=103781" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 34% от българи...

Рискът от смърт при Covid-19 е 11 пъти по-висок за неваксинираните

16 Октомври 2021
0 1848

Нови резултати от проучване в САЩ показват, че рискът от смърт от Covid-19 при неваксинираните хора е 11 пъти по-висок, отколкото при тези, които са ваксинирани.

Схема с фалшиви Covid-19 сертификати: документът струва 500 лева (видео)

Рискът от смърт при Covid-19 е 11 пъти по-висок за неваксинираните

Американският Център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) проследява повече от 615 000 случая на Covid-19 в страната от началото на април до средата на юли 2021 г. Това е най-голямото проучване досега върху случаите на Covid, постъпванията в болници и смъртните случаи, откакто вариантът Delta се появява в САЩ.

Предназначението на ваксините не се ограничава само с предотвратяване на масовото разпространение на инфекциите. Задачата им е и да предпазват всеки един ваксиниран човек от тежка прогресия на заболяването и хоспитализация. Сега новите данни от САЩ доказват тяхната ефективност, но и показват, че неваксинираните хора са много по-податливи на инфекции, хоспитализации и смърт от Covid-19, отколкото напълно ваксинираните хора.

“Имаме необходимите научни инструменти, за да преодолеем тази пандемия. Ваксината работи и ще ни предпази от сериозните усложнения на Covid-19”, казва директорът на CDC Рошел Валенски.

Какво показват резултатите

Резултатите показват, че през посочения период неваксинираните лица представляват по-голямата част от всички случаи на COVID-19 в цялата страна. По време на първоначалния период на проучване – от 4 април до 19 юни, 95 % от случаите, 93 % от приетите в болница и 92 % от смъртните случаи се случват при неваксинирани лица. По-късно – от 20 юни до 17 юли, когато по-заразният вариант на Delta се разпространява още повече в САЩ, пробивът на ваксините при ваксинирани индивиди се увеличава.

Но дори и тогава неваксинираните хора все още представляват 82 % от случаите на коронавирус, 86 % от приетите в болници и 84 % от смъртните случаи. Според изследователите това означава, че неваксинираните хора продължават да бъдат много по-податливи на инфекция с по-тежко протичане на болестта, отколкото ваксинираните. Следователно рискът от смърт от Covid-19 е 11 пъти по-висок за неваксинираните.

Източник: National Geographic

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции