Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Рисунките-фалшификати набъбнаха до 14, собственикът им платил 3500 лева за тях
Рисунките-фалшификати набъбнаха до 14, собственикът им платил 3500 лева за тях
06-18-19
добавено
1417
прегледа

Проблемните рисунки в изложбата „Модернизъм и авангард“ са общо 14. Това стана ясно от думите на колекционера Николай Неделчев пред БНТ, чиито притежания са рисунките, изложени в столичната галерия „Структура“. 

 

 

СКАНДАЛНА ИЗЛОЖБА В СОФИЯ: ПРЕДСТАВЯТ КОРИЦА НА "КАМАСУТРА" ЗА РИСУНКА НА СИРАК СКИТНИК (СНИМКИ)

 

 

По думите му те са стрували общо около 3500 лв. Той разказа, че проблемните картини са били сред последните попълнения в колекцията му. Купил е част от тях през април 2018 г. Ползвал е услугите на реставратора доц. Стефан Белишки от НХА, който е събирал част от работите. Той го насочил към познат, който имал творби, които биха могли да го заинтригуват.

 

 

Неделчев разказа още, че преди изложбата в галерията са имали дебат дали да включат тези работи и накрая решили да ги включат, но не уточни какви са били причините.

 

 

По думите му в България много рядко, даже почти никога не се стига дотам да се изследват физическите параметри на работата и едно от нещата, които възнамерява да направи сега, е да подложи картините от масло в колекцията си на експертиза, защото според него това е единственият достоверен начин да се докаже произходът на дадено произведение.

 

 

Собственикът на галерия "Структура" и един от авторите на каталога, съпътстващ изложбата, Мария Василева от своя страна коментира, че сертифицирането на дадено произведение е много сложен процес. "Това отнема години. Не искам да се оправдавам, че не сме имали време. Ние сме се позовали на документи и факти - историите, документите и легитимността на търговците, препоръките на реставратора, очевидни белези като наличието на подписи, печати, на пръв поглед вида на хартията. Но наша задача не е била да сертифицираме произведенията, а да направим изложба от тях", заяви тя.

 

 

Източник: БНТ