<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=71497" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: ГЕРБ депозир...

“Ритаха ме пред очите на Борисов”: Битите на конференцията на ГЕРБ разказват

17 Август 2020
0 1202

Дойче веле се среща Нестор Арсенов и Краси Петров няколко дни, след като бяха бити по време на Националната конференция на ГЕРБ в София Тех Парк.

На картонения плакат на колелото на Нестор от едната страна пише „Гражданско неподчинение”, а от другата – „Оставка Гешев и Борисов”. Поставя на лицето си маска, на която пише „Оставка”. На въпроса защо я носи дори навън, отговаря: „Защото въобще не подценявам вируса. Работих в лаборатория, която развиваше бързи тестове за инфекциозни болести в Лондон и средата ми е позната. Баща ми е лекар. Осъзнавам риска да ходя на протестите, но рискът управлението на Борисов да остане е много по-страшен от КОВИД-19.”

“Поне му казах в очите какво мисля за него”

За побоя в София Тех Парк Нестор и Краси са единодушни, че най-много ги е притеснило как Борисов и министрите му не са реагирали, макар добре да са виждали какво се случва. Нестор тръгва към сцената, когато Борисов се качва на нея. „Последният съвет, който чух от Краси, беше да сваля свирката от гърдите си, защото ще ме издаде, че съм от протестиращите. След това започнах да говоря на Борисов. Когато ме изведоха и удариха в корема, успях да се обърна и да го погледна. Нямаше никаква реакция. Бях привлякъл вниманието му само за секунди. Но си струваше да изтърпя боя, защото поне му казах в очите какво мисля за него.”

Краси вижда отстрани как „някакъв човек заедно с пиара на ГЕРБ извеждат Нестор от събитието и го избутват в ръцете на биячите”. Започва да снима, но тогава повалят и него. Разказва, че единият от биячите блъснал главата му в мраморната настилка. „Когато планирахме да отидем при Борисов и да му кажем в очите какво мислим за него, очаквахме, че може би ще ни арестуват, че ще ни се наложи да пишем обяснения. Но не съм си представял, че ще ни бият толкова жестоко.”

Според Краси, момчетата, които са ги били, са били наети от ГЕРБ, защото през цялото време са разговаряли с членове на партията и са се държали свойски с тях. „Как може да са външни провокатори, влезли без знанието на ГЕРБ, при положение, че стояха вътре с часове и правеха каквото си искат? Кой от ГЕРБ би позволил някакви анонимни структури да бият когото и да било на тяхно събитие и после да се разхождат спокойно между министрите, премиера и гостите на събитието? Абсурд. Затова съм убеден, че бяха техни хора. Голямото безумие обаче е, че ме ритаха в лицето пред очите на премиера и министрите и никой от тях не направи нищо. За каква правова държава можем да говорим?”

Очакват ли Нестор и Краси биячите да бъдат наказани? „Човекът, който ме удряше в корема, беше арестуван, но на мен по някакъв начин ми е тъжно за това младо момче, защото какво бъдеще има той оттук нататък? Той завинаги ще си остане татуираният наемник, който ходи и бие хората”, казва Нестор. А Краси допълва: „За мен е важно да се знаят имената им. Освен това искам Борисов и Гешев не просто да подадат оставка и да си тръгнат на бял кон. За тях също трябва да има правосъдие и възмездие”.

Кадър от акцията за безплатни прегледи на велосипеди
Кадър от акцията за безплатни прегледи на велосипеди

“Искам да остана в България”

Дни след побоя Нестор организира с няколко веломеханици безплатен преглед на велосипеди на Орлов мост. „Искам с това да покажем на хората, че разбираме неудобствата, които им причиняваме. Надявам се да дойдат тези, които са ни ядосани за това, че блокираме булеварда. Ние ще поправим велосипедите им, за да ходят на работа с тях, и ще им обясним, че протестът и блокадата са за бъдещето на всички нас и на цяла България. Може би ще ни разберат.”

Нестор, който по образование е астрофизик, е решил да продължи научната си работа от България. „Искам да остана. Тук се чувствам у дома. Затова ще протестирам всеки път, когато не съм доволен от нечие управление”, казва младият мъж.

This image has an empty alt attribute; its file name is Нападател-Полина-Паунова-Корица-1.jpg

Провокатори нападнаха журналисти и граждани по време на конференцията на ГЕРБ (видео)

По-горе можете да видите кадри от протеста по време на Националната конференция на ГЕРБ. При насилието пострада и журналиста Полина Паунова, чийто телефон бе захвърлен от провокатор.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции