<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=34586" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Стайко Стайк...

Роботи сервират в заведение в Будапеща (ВИДЕО)

28 Януари 2019
0 2148

В центъра на унгарската столица Будапеща можете да се насладите на кафе и закуска, сервирани от роботи, пише Reuters.

 

Служителите в заведението Enjoy Budapest Cafe са напълно автоматизирани и освен да ви донесат поръчката, могат да си поговорят с вас или да потанцуват с децата.

 

Роботи сервират в заведение в Будапеща (ВИДЕО)

 

Кафенето е собственост на технологичната компания E-Szoftverfejlesztő, която си е поставила за цел да запознае широката публика с възможностите на роботизацията и изкуствения интелект.

 

Келнерите-роботи се движат по предварително зададена траектория между масите и доставят храна и напитки на посетителите.

 

В заведението са поставени и табели, които предупреждават клиентите да не застават на пътя на машините. Освен сервитьорите обаче, в Enjoy Budapest Cafe “работят” и машини с развлекателен профил.

 

Роботът Пепър, например, е рецепционист, който може да води пълноценен разговор и дори да танцува. Той е разработен от японската компания Softbank и е модифициран така, че да може да изпълнява задълженията си в по-шумна среда, каквато е тази в унгарското заведение.

 

От коментарите на интернет страницата на кафенето става ясно, че повечето клиенти са впечатлени от поведението на Пепър, който им помага да приемат по-лесно “скованото” обслужване на неговите колеги.

 

 

В отговор на страховете, че автоматизацията и изкуственият интелект ще отнемат работните места на хората, собствениците на Enjoy Budapest Cafe успокояват, че все още никой не е загубил работата си заради келнерите-роботи.

 

“Нещо повече – откакто отворихме заведението, за нас работят два пъти повече хора, защото поддръжката на 15-20 робота на пълен работен ден от 9:00 сутринта до 21:00 вечерта изисква голям брой IT специалисти”, обяснява собственикът на компанията Тибор Чизмадия.  

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции