<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=82854" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Oще 9 млн. дози...

Родители и учители се обявиха против връщането на големите ученици в клас заради британския щам (видео)

01 Февруари 2021
0 1725

Родителски и учителски организации излязоха с отворено писмо до премиера и до министрите на здравеопазването и образованието.

Екипите на “Родители за безопасно образование”, “Учители за безопасно образование” и “Science in the Crisis” заявяват, че е неприемливо учениците от 5. до 12. клас да се връщат в присъствена форма на обучение, с редуване, което да започне от 4 февруари, пише bTV.

От днес влиза в сила разхлабването на мерките срещу Covid-19 у нас, както и нова забрана

“Считаме това решение за неприемливо, с оглед на вече установените случаи на заболели от т. нар. британски щам на Covid-19 в страната, както и нежеланието на част от родителите да тестват децата. Учениците трябва да останат в дистанционна форма на обучение за по-дълъг период от време, за да не се допуска отново широко и бързо разпространение на вируса сред населението”, заявят от организациите в писмото до отговорните институции.

Родители и учители се обявиха против връщането на големите ученици в клас заради британския щам (видео)

Според тях темата с психичното здраве и доброто образование на децата е изключително важна и не бива да се подценява.

Ген. Мутафчийски: Справяме се по-добре от Германия, защото спряхме заниманията на учениците (видео)

“Но в пандемични условия е необходимо да разберем, че рискът от загубата на близък човек е огромен и резултатите върху психиката на децата са още по-травмиращи. Обучението на децата не е спирало от самото начало на пандемията. Учениците преминаха от присъствена в електронна среда, а успехът на дистанционното обучение е на челни позиции в Европа. Добрата интернет връзка, бързото адаптиране на ученици и учители към новите условия са факт. Там, където все още съществуват проблеми с осигуряване на техника и интернет, е необходимо Министерство на образованието да се погрижи тези деца да не отпаднат от образователната система. Но не трябва това да е с цената на преминаване на всички ученици в присъствена форма на обучение и излагане на риск за здравето на всички български граждани, е мнението на организациите, пишат още в позицията си организациите.

“Комбинацията от връщането на част от учениците в клас, както и потенциално отваряне на ресторанти, барове, кафенета, дискотеки представлява двойно увеличаване на риска от разпространение на заразата”, коментират представителите на родителите и учителите.

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции