Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Родители крият диабета на децата си, за да ги спасят от дискриминация в градината и в училище (видео)
Родители крият диабета на децата си, за да ги спасят от дискриминация в градината и в училище (видео)
Вземи EMBED
Loading the video...
05-18-19
добавено
7190
прегледа

Родители от Варна крият, че децата им са болни от диабет, за да нямат проблеми с приема им в детските градини и от страх да не бъдат дискриминирани в училище, съобщава БНТ.  

 

В града с това заболяване са регистрирани близо 100 деца. За едва половината от тях в учебните заведения знаят за състоянието им.

 

Тригодишната Виктория се нуждае от инсулин 4 пъти дневно. Още с приемането ѝ в детска градина родителите се сблъскват с нежеланието на директорката и персонала да поемат отговорност за здравето на детето.

 

Грациела Иванова, майка на Виктория, казва: "Много негативно бяха настроени хората срещу това нещо да се поставя инсулина и мери кръвната захар. Казаха ни - не мога да ви обещая, че в това състояние, в което си оставите детето, в това състояние ще го намерите."

 

Детето е прието в детската градина, но при условие, че ще е до обяд. Екип от ендокринолог и лекар, назначени от общината, са изпратени да обучат медицинската сестра. Тя отказва и семейството се принуждава да смени детското заведение. Там обаче ситуацията се повтаря.

 

"Подадохме жалба до министъра на образованието, той разпореди, че са задължени. Медицинската сестра обаче един път не пожела да измери захарта или да види как се слага инсулина", споделя майката на Виктория.

 

Не по различно е в училищата, където децата с диабет си поставят инсулина сами, криейки се от съученици и учители.

 

Проф. д-р Виолета Йотова, началник на Първа детска клиника в УМБАЛ "Св. Марина" - Варна споделя: "Това означава, че то се чувства много по-наранено от обратната ситуация - ако съобщи и детето бъде обиждано, неглижирано или по някакъв начин отделяно от активностите на останалите деца."

 

Предвижда се във всяко учебно заведение да има обучен човек, който да знае как да реагира, когато дете с хронично заболяване има проблем. Това е заложено в новата наредба на Министерството на здравеопазването, чието приемане се бави вече втора година.

 

Източник: БНТ