Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Родители обвиняват Спешна помощ за смъртта на детето, което се задави с пионка
Родители обвиняват Спешна помощ за смъртта на детето, което се задави с пионка
01-10-19
добавено
6831
прегледа

Министерството на здравеопазването проверява действията на Центъра за спешна медицинска помощ в София заради случай на починало след задавяне с пионка от детска игра дете. Става въпрос за 11- годишно дете от кв. Ботунец, което си играело вкъщи в сряда следобед, когато погълнало пионката и по-късно починало във филиала на спешния център в квартала.

 

 

 

Родителите откарали детето в местния филиал на Спешна помощ в квартала, където по думите им нямало лекар и нямало как да му се окаже помощ и то починало, чакайки линейка. От Центъра за спешна медицинска помощ имат друга версия за случилото се.

 

 

 

По данни на Спешна помощ сигналът за инцидента е бил подаден в 14.02 ч. на тел. 112. Сигналът е бил за дете със задушаване, повръщане на кръв и в тежко състояние. В 14.03 ч. Една от линейките с лекарски екип се пренасочва от друг адрес за този сигнал в Ботунец, твърдят от Центъра за спешна медицинска помощ. В 14.08 ч. жена, която се е представила като леля на детето, се е обадила отново на 112 и е отказала линейката, твърдейки, че ще закарат детето със собствен транспорт до лечебно заведение. В 14.16 ч. медицинската сестра от Филиала за спешна помощ в Ботунец е подала сигнал за изключително тежкото състояние на детето и е започнала реанимационни действия, но детето е починало. Медицинската сестра е била сама, тъй като в същото време лекарят от екипа е бил в София за хоспитализация на друго дете.

 

 

Пред спешния филиал в квартала е възникнало недоволство от страна на близките на семейството, което е приключило след намеса на органите на реда. Семейството твърди, че детето е починало, докато родителите чакали линейка над 40 минути.

 

 

“В който и да е филиал на Спешна помощ в областта няма лекар и няма как да има лекар. Лекарите на спешна помощ са в линейките. Лекарите на Спешна помощ не лекуват, те отиват на място, стабилизират болния и по най-бързия начин го транспортират до болнично заведение. Ние нямаме стационар, в който да посрещаме болните“, каза пред БНР говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска.

 

 

Сунгарска обясни, че след като линейката е била отказана от близките на детето, когато са получили сигнал, че то е в спешния филиал в тежко състояние, друга линейка веднага е била пренасочена отново към кв. “Ботунец“. Тя бе категорична, че във филиала не е било задължително да има лекар. Сунгарска опроверга твърденията на родителите, че във филиала не е имало кислородна бутилка. “Във филиала има няколко бутилки, които винаги стоят пълни. На детето е правена частична реанимация, подаден е кислород, защото сестрата в своята компетентност може само това да направи. За детето е направено всичко, което е могло да бъде направено, но то е дошло в изключително тежко състояние. Детето вече е било посиняващо, когато са дошли при нас“, заяви Сунгарска.

 

 

Тя коментира, че ако детето е било в болнично заведение, би могло да се направи пълна реанимация.

 

 

“Нямаме притеснение за нашите действия“, каза Сунгарска.

 

Източник: Медиапул