Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Родители скочиха срещу празнуване на Хелоуин в детските градини и училищата (видео)
Родители скочиха срещу празнуване на Хелоуин в детските градини и училищата (видео)
Нередности Вземи EMBED
Loading the video...
10-31-17
добавено
14911
прегледа

Родители от различни български градове скочиха срещу натрапването на Хелоуин в училищата. Социалните мрежи са пълни с негативни мнения за католическия празник.

 

 

"През последните години наблюдаваме все по-агресивно натрапване на Хелоуин в българските детски градини и училища. Това се случва с активното участие на учители и възпитатели в организирането на различни дейности. Според специалисти подобно "празнуване на Хелоуин" излага децата на риск от емоционални травми, увеличава агресията, тревожността и депресията у подрастващите. Всичко това деформира личността и уврежда психиката на подрастващите", пише в петицията на бургаски родители. 

 


 

Според родителите, които не желаят децата им да бъдат въвличани в "празника", подрастващите са предизвикани да го преживяват лично през всички сетива. Рисуват страшни образи, обличат се като духове и вампири, изработват атрибути на смъртта, слушат зловещи разкази от предрешени като вещици учителки, получават указания как да викат духове на починали, правят и ядат сладки във вид на черепи и отрязани пръсти, строят арт инсталации от ковчези и кървави скелети, минават през лабиринти на смъртта, провеждат часове на ужаса и срещи с призраци и зомбита и много други подобни.


Те са категорични, цитирайки специалисти, че такова "празнуване на Хелоуин" излага децата на риск от реални страхови преживявания и емоционални травми. Идентифицирането им с призраци и зли духове притъпява чувствителността им към грозното и зловещото. Излагането на атрибути на насилие и смърт поражда както агресия, така и тревожност и депресия у децата. Възприемането на смъртта като забавен маскарад отслабва вътрешната цензура за добро и зло, умирането изглежда безобидно, а животът - обезценен. Всичко това деформира личността на децата и уврежда психиката им. 

 

На такова мнение са и десетки родители от Пловдив. Те дори заплашват, че няма да пуснат децата си на училище и детска градина, ако там се празнува Хелоуин.

 

Във Фейсбук майка на момченце пише, че празникът е глупав. „Детето ми няма да го празнува, а за вашите – не ме интересува. Не е свързано нито с  религията, нито с това, че е чужд. Ако в градината решат да го празнуват, в този ден няма да го водя“, категорична е жената. Подобни постове се срещат и другаде в мрежата. „И аз го намирам за кичозно грозен. Ако децата искат да го празнуват, да го направят, но да не ме занимават. Засега интересът вкъщи е нулев“, коментира друга майка.

 


Мнение на всички тези родители е, че честването на Хелоуин трябва да е личен избор на семействата на подрастващите, без да е обвързан с училището под каквато и да е форма. 

 

Кметът на Елин Пелин забрани прознуването на Хелоуин

 

Кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов отново забрани празнуването на Хелоуин в детските градини, училищата и читалищата. Миналата година пусках една заповед, с която забранихме празнуването на Хелоуин в детските градини, училищата и читалищата. Тази година ще направим същото. Миналата година децата в града дори не бяха в течение защо почиват на 1 ноември, повечето си мислеха, че е заради Хелоуин. В тези празници няма нищо християнско, а будителите, тези хора, заради които сме това, което сме, остават на заден план."

 

Това заяви Симеонов. Той разказа, че във всички общински помещения, учреждения, училища, детски градини, читалища има забрана да се празнува този ден. За сметка на това по повод Деня на будителите на 1 ноември в Елин Пелин ще има факелни тържества и шествие.