Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Родни ученици създадоха биопестицид, който пази пчелите
Родни ученици създадоха биопестицид, който пази пчелите
06-13-18
добавено
4962
прегледа

Биопестицид, който не убива пчелите и гарантира отглеждането на екологично чисти плодове и зеленчуци разработиха ученици от ПМГ „Баба Тонка“ в Русе. 

 

Това са Елена Михайлова, Виктория Пенчева, Михаела Дакова и Виктор Дяков с ръководител Нели Тихомирова. За своята разработка - иновация, учебната им компания „Викем“  беше обявена за „Най-добра учебна компания на България 2018“. Това стана на Десетото издание на младежкия предприемачески форум на Джуниър Ачийвмънт „Изгряващи звезди“.

 

Продуктът им представлява малки капсули, състоящи се от желатин, вода и етерични масла, които се поставят около корените на растенията и ги предпазват от различни вредители. Разработката на четиримата 10-oкласници спомага за намаляване на употребата на вредни пестициди и запазване на почвеното здраве. Биопестицидът вече може да бъде намерен и в агроаптеките. А учениците са разработили и уебсайт със съвети към земеделците, който дава информация кои разновидности на "биопестицида" са най-подходящи за отблъскването на различните видове вредители. 

 

Идеята да създадат биопестицид  дошла след репортажи по телевизията за световния проблем с умиращи пчели.

 

„37 млн. пчели умират годишно и гледахме как с шепи ги събират пчеларите и не могат да се справят с този проблем. И затова решихме, че трябва да измислим нещо. Тогава дойде Иновационният лагер в Русе, където ни беше поставена задача да измислим някаква идея и решихме, че точно тази идея ще разгледаме“ - каза Михаела пред БНТ.

 

За разработения биопестицид Елена казва:

Нашият продукт е съставен от три много прости съставки. Това са желатин, вода и етерични масла. Използваме желатина да държим капсулата заедно, докато се постави до корена на растението, а използваме етерични масла, за да привлечем пчелите заради силния мирис и така не ги убиваме. Заради този мирис се отблъскват и вредителите. Нашият биопестицид е съставен само от природни съставки, не замърсяваме почвата, нито храната.

 

Най-голямото предизвикателство при изготвянето на иновативния продукт се оказали правилните пропорции на съставките му.

 

„Един път те бяха твърде редки, даже не можехме да ги пренесем до самите растения. След това решихме да сложим повече желатин, за да ги стегнем, но те не се разтвориха. И след доста опити установихме точната формула, която е 50% процента желатин, 35% процента етерични масла и 15% вода“ - коментира Виктория.

 

Успехът на биопестицида се дължи и на високите технологии, които учениците използвали.

 

„От малък се занимавам с дронове и решихме просто да съчетаем двете неща, като дрона използваме за разпръскване на тези капсули на по-големите територии, където е непосилно човешка ръка да мине е да ги постави върху корените. Върху дрона се поставя един контейнер, който посредством една пластмасова тръбичка, автоматизирано пуска капсули на определено време, т.е през определен брой секунди пуска по три капсули“ - каза Виктор, цитиран от uspelite.bg.

 

Учебната компания „Викем“ ще представи България на Европейското първенство за най-добра учебна компания на Европа, което ще се проведе в Белград в средата на юли.