<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=69893" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Почиствaне сл...

Румен Ненков: и Радев, и Гешев нарушават Конституцията (видео)

25 Юли 2020
0 1006

Бившият конституционен съдия Румен Ненков заяви, че и президентът Румен Радев, и главният прокурор Иван Гешев нарушават Конституцията със свои публични изяви.

„Президентът като институция няма право да иска оставка на правителството и да каже, че му няма доверие. Президентът и правителството имат общи ангажименти по отношение на външната политика и националната сигурност. Той е длъжен и трябва да критикува правителството, но не може да му иска оставката“, заяви Ненков.

Радев сред протестиращите: Властта не чува хората и говори за ремонт на кабинета (видео)

Същевременно и Гешев нарушава основния закон на страната, оповестявайки публично материали, добити с разузнавателни средства. Той напомни, че председателят на Висшия съдебен съвет Лозан Панов е могъл да реагира на публикуването на съдебни данни.

Ексклузивно: Христо Иванов внесе сигнал в прокуратурата за нарушения на Иван Гешев (РЕПОРТАЖ)

„Той не го направи, защото и той в началото на мандата си се държа като политик. И той се позоваваше на незаконно и противоконституционно събрани флашки и разговори. Сега, когато това го прави прокуратурата и то по конкретни дела, Панов трябваше да свика общото събрание на Наказателната колегия на ВКС и да каже при какви условия прокуратурата може да разкрива данни от досъдебното производство, което по Конституция и закон е закрито“, обясни бившият конституционен съдия.

Всеки прокурор може да разследва Гешев, реши КС

„Може би от неопитност или от незнание Гешев направи поредица от грешки. Той си позволи изказвания да определя кой политик е добър и лош. Висши магистрати искат да бъдат третирани като магистрати, но се държат като политици. Затова няма да бъдат уважавани“, каза още Румен Ненков.

Видео: bTV

Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции