<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=81465" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Защо действи...

Румен Радев и ГЕРБ влязоха в директен сблъсък на тема “избори” (видео)

12 Януари 2021
0 1562

На днешната порция консултации за парламентарните избори, свикани от президента последователно с всички партии, от ГЕРБ обвиниха Румен Радев, че прави внушения, че управляващите ще манипулират или купят изборите.

“В последните месеци в публичното пространство се насажда мнение, че изборите ще бъдат манипулирани… Внушенията, че правейки изборите, ГЕРБ ще манипулира изборите, ще ги купи, бие по авторитета на институциите. Господин президент, и вие участвате в това”, излезе с директни обвинения председателят на парламента Цвета Караянчева от ГЕРБ. Според нея Радев кани на консултации партии без шанс да влязат в парламента, които още от сега обявяват, че изборите са нечестни, което е внушение.

“Апелирам за по-спокойно говорене! Опитите да се оспорват резултатите от избори, които не са проведени, са опасни”, каза още Цвета Караянчева. “Вижте какво стана в САЩ”.

Тя заяви, че ГЕРБ е печелила три път парламентарни избори без да ги е организирала. Караянчева уточни, че не партията прави изборите, а институциите, които си взаимодействат една с друга.

От своя страна Румен Радев отговори, че внушенията се опровергават само с мерки, които да убедят хората, че няма манипулации. Той цитира Цветан Цветанов от срещата им преди няколко дни, че е имало манипулации на предишни избори, както и припомни предложенията му за ротация на полицейски началници. Именно Цветанов досега беше отговорен за организацията на избори от страна на ГЕРБ. Накрая Радев каза, че е канил всички партии, защото за него е важен гласът на всеки един българин.

Цялата среща бе излъчвана онлайн, макар че първоначално на “Дондуков” 2 планираха само началото да е открито за медии. От ГЕРБ обаче поискаха камерите да останат, тъй като нямали какво да крият. Можете да я изгледате във видеото горе.

Според вицепремиера Томислав Дончев нито гласуването по пощата, нито дистанционното гласуване могат да бъдат организирани за два месеца. По думите му това ще доведе до най-лошия вариант – да няма доверие в изборния процес. Като авантюри той определи и идеите за гласуване от колата и на открито.


“Да сблъскаме 60 или 70 хил. души изборна администрация с вируса, като вкараме карантинираните да гласуват в определен часови пояс в секциите, е опасно. Изборните администрации могат да се справят с мобилни секции. Една от тях може да обслужва от 35 до 50 адреса”, обяви Томислав Дончев.

И Даниела Дариткова обяви за екзотична идеята за гласуване по пощата на българите в чужбина, а Румен Радев ѝ отвърна, че е екзотично да напишеш нова конституция за седмица. Той призова да се гарантира правото на глас на българите зад граница и да не се зачеркват бързо идеите.

Според президента има технологично време да се реши проблемът с гласуването на българите зад граница и предложенията не трябва да се отхвърлят като екзотика.

Държавният глава призова на наблюдатели и застъпници да се даде законодателна възможност да заснемат с мобилните си телефони процеса на отваряне на урните, броене на бюлетините и попълване на протоколите. Той каза още, че партиите искат справедливо разпределено време в медиите по време на кампанията.

“Няма покритие на интернет навсякъде”, отвърна Цвета Караянчева в коментар на тези идеи. Тя каза, че ако различни наблюдатели и застъпници заснемат от различни ъгли, това ще доведе до изкривяване и десетки искове в съда за касиране на резултатите. Според Томислав Дончев всичко, което не е забранено, е разрешено.

Томислав Дончев призова президента бързо да обяви датата на изборите, защото от нея започват да текат различни организационни срокове. В отговор Радев каза, че и да има промяна, и да няма, че подпише указ възможно най-рано. През декември той обяви първата възможна дата – 28 март.

Източник и видео: bTV

Снимки: Булфото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции