<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=89885" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Путин: "Писме...

Румен Радев поиска от ЕС диалог с Русия и ни нарече “най-добрия приятел” на Северна Македония

25 Май 2021
0 1576

За градивен диалог с Русия и за търсене на баланс със Северна Македония се обяви българският президент Румен Радев на срещата на европейските лидери в Брюксел. Това сподели самият той пред българските медии.

Путин: “Писмеността дойде от македонската земя. Честит св. св. Кирил и Методий на братския македонски народ”

“До късно снощи дискутирахме темата Русия, това е трудна тема за ЕС. Чухме дебат за гласа на разума и трезвата преценка, който започна с балансиран доклад на топ дипломата Жозеп Борел, и много европейски лидери ясно изразиха своята тревога от състоянието на отношенията с Русия и извода, че растящото напрежение, разделението в Европа не е изобщо от полза на ЕС”, каза Радев пред bTV. Според него трябва да търсим нови инструменти за работа с Москва.

Президентът на Република България Румен Радев

ЕС прие декларация, която осъжда “незаконните, провокативни и подривни действия” на Москва срещу Брюксел и страните членки, като лидерите изразиха пълна солидарност с Чехия след разкритията за взривовете в с. Врбетице, извършени от руските ГРУ.

“Изразих мнение, че когато една страна бъде застрашена, трябва да отговорим със солидарност, както е случаят с Чехия. Но е важно ние да използваме всички инструменти за сътрудничество с Русия в посока сигурността, климатичните промени, справянето с Covid. Ако стоим твърде разделени, знаете къде отива тя – по друг път, знаете за нейното сближаване с Китай. Затова трябва да се търси балансът. Това казаха и други лидери”, обясни президентът.

Президентът каза още, че България е най-силният поддръжник на европейската перспектива за Република Северна Македония и Албания. Според него страната ни е “най-големият приятел” на Скопие и никой от нас не иска повече тя да има шанс да влезе в ЕС.

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции