<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=72811" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Бивш футболи...

Румен Радев потърси сметка на МВР и ДАНС за употребената сила върху протестиращи и журналисти (видео)

04 Септември 2020
0 14231

Президентът Румен Радев потърси сметка на главния секретар на МВР Ивайло Иванов и председателя на ДАНС Димитър Георгиев за употребената сила срещу журналисти и протестиращи.

“Защо бяха допуснати провокатори с опасни средства в “триъгълника на властта”? Защо здравето и животът на полицаи и граждани бяха изложени на риск от необезпокоявани провокатори и има ли информация кои са тези хора? Били ли са организирани, кой ги е изпратил? Защо полицаи наложиха брутално насилие върху граждани, нямащи общо с провокатори? Защо има побой на журналисти, легитимиращи се като такива и неагресивни? Има кадри на полицаи с нерегламентирани средства – като боксове. Има ли наказания за побоя на студента Евгени Марчев? Будят въпроси и някои обстоятелства около униформите на полицаите”, попита държавният глава по повод кървавите събития от вечерта на 2 септември.

В отговор главният секретар на вътрешното министерство изнесе емоционална дълга реч, в която описа подробно нараняванията по колегите си, като дори прати президента в болницата, за да види нараняванията по слабините на полицай. Отрече униформените да са действали агресивно спрямо мирни граждани. Отрече да са били бити журналисти без причина, като заяви, че щом са били бити, значи са провокирали полицаите.

Ивайло Иванов не даде отговор на най-важния въпрос: защо полицията безмълвно наблюдаваше откровените провокатори на протеста без да ги отстрани превантивно. Както и защо бяха бити мирни граждани и журналисти. Същият въпрос зададохме и ние от “Господарите”, след като и нашият екип пострада в сблъсъка при атаката на полицията в сряда вечерта.

Ексцесиите на снощния протест, с които се сблъска екипът на “Господарите”

Според главният секретар обаче информацията била класифицирана и той не можел да я разгласява без санкция от наблюдаващия прокурор.

В подобен стил бяха и отговорите на началника на ДАНС.

Радев поиска да разбере защо в рамките на около час служителите на реда са били пасивни срещу провокаторите. „Чисто в тактически план, оперативните ръководители на място прецениха, че е по-добре, с оглед запазването на гражданския мир, да бъдем пасивни в началото“, каза директорът на СДВР Георги Хаджиев. Обясни, че след това се е обособила група от 700-800 души, които били „агресивни и арогантни“ и търсели „директен сблъсък с полицията“. „Тогава решихме да предприемем действията по разпръскването им, за да запазим здравето на полицейските служители и на хората“.

Полицейски хайки, кръв и агресия посред нощ в центъра на София (видео)

Припомняме, че в сряда вечерта на протестите срещу правителството и главния прокурор Иван Гешев се стигна до размирици, провокатори хвърляха бомби по органите на реда, а униформените използваха сълзотворен газ срещу демонстрантите, стигна се и до полицейско насилие. Задържани бяха 126 протестиращи, от които 60 са с криминално досие. Образувани бяха 15 бързи производства.

Видео: FB/bTV Новините

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Mitko Stays

    06 Септември 2020

    Президентът е виновен той е предизвикал целият Хаос гражданска война и протести президентът долу веднага импийчмънт

Покажи всички Скрий

Реакции