<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=90061" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Папа Францис...

Румен Радев предаде послание от папата към българския народ (видео)

27 Май 2021
0 620

“Папа Франциск отправи най-топло пожелание към целия български народ за здраве духовен напредък и единение. Нека по-често имаме такива поводи да празнуваме заедно, защото в основата на мира и благоденствието са словото, просвещението и вярата. Ние като българи ще продължаваме да се гордеем с делото на светите братя Кирил и Методий”. Това каза президентът Румен Радев в приветствието си по време на службата в античната базилика „Сан Клементе“ в Рим.

В нея митрополит Антоний отслужи Божествена света литургия за първи път благодарение на преговорите между Българската православна църква и Светия престол като кулминация в честването на просветителската дейност на Светите братя.

Румен Радев и българската делегация се поклониха пред мощите на св. Кирил.

„Намираме се в свято за всеки българин място – базиликата „Сан Клементе“, където сме свидетели на едно знаково събитие. За първи път има православно служение от български архиереи, което увенча с нов духовен венец нашата почит към великото дело на Кирил и Методий и всички техни последователи. Днес отбелязваме значителния принос на българския народ за културното развитие на всички славянски народи”, каза държавният глава.

Румен Радев обяви, че българската делегация е получила топло посрещане от папата, на когото е благодарил за това богослужение.

За разлика от предишния път, сега българската делегация е получила достъп до библиотеката на Ватикана. На президента е представен ръкописът на документа, в който се споменава за историята на Петър Богдан. “Това е събитие от огромно значение за България – за нейната история. Едно изключително силно послание за свобода, за чест, за осъзнаването на един народ”, каза той.

Написаната на латински история от Петър Богдан се смята, че е създадена около 1667 – 1668 г. или около век преди История славянобългарска на Паисий Хилендарски.

Радев заяви, че папата е обещал своята подкрепа този труд да се върне в България.

Президентът подари на папата икона домашен триптих от Тревненската школа

Румен Радев разговаря и с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин. По-късно през деня държавният глава ще присъства на Божествена света литургия в базиликата “Сан Клементе”.

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции