<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=65108" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Бойко Борисо...

Румен Радев: 9% ДДС е работа “на парче“, а държавните бензиностанции – авантюра (видео)

27 Май 2020
0 1299

“Влязохме с хаос в извънредното положение, излизаме от него с още по-голям хаос”, заяви пред журналисти в Садово президентът Румен Радев, цитиран от бТВ.

Държавният глава разкритикува някои от най-мащабните законодателни антикризисни инициативи на управляващите – за намаляване на ДДС в някои сектори и за създаването на Държавна петролна компания.

Румен Радев: 9% ДДС е работа &#8220;на парче“, а държавните бензиностанции – авантюра (видео)

„Аз не мисля, че към такава сложна и отговорна система, каквато е данъчната, трябва да се подхожда „на парче“ и без ясни идеи и разчети“, подчерта Радев.

Депутатите приеха предложението за 9% ДДС за заведенията и книгите на първо четене

По неговите думи, настоящата данъчна система е несправедлива и ни отдалечава от европейския модел, като ощетява бедните и средната класа за сметка на богатите.

„Крайно време е дебатът за прогресивното данъчно облагане да стартира“, призова той.

Румен Радев: 9% ДДС е работа &#8220;на парче“, а държавните бензиностанции – авантюра (видео)

Президентът определи като авантюра идеята за създаване на държавни бензиностанции. Според него цялата инициатива показва неспособността на държавата да се справи с картела в горивата и е странно как сега тя ще играе двойна роля – на конкурентен участник на пазара и на регулатор.

„Тук ще трябва да се налеят огромни публични ресурси. Тези, които искат да реализират тази идея, трябва да покажат много ясно откъде ще се вземат тези ресурси. Ако ще строим държавни бензиностанции по начин, по който се строят магистрали и се ремонтират язовири, по-добре да не го правим“, заяви Радев.

Той призова, вместо бензиностанции, държавата да построи центрове за дигитални технологии в областните градове, да ги оборудва адекватно и да осигури качествени млади специалисти, които да работят с децата.

„Тази инвестиция в млади специалисти по единна държавна програма и в нашите деца доказано ще бъде рентабилна“, подчерта президентът и отбеляза, че инвестирането в бензиностанции „може да гарантира поредната далавера и ниска рентабилност на услугите“.

Източник: бТВ

Снимки: Булфото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции