<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=35907" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Намериха мър...

Румънски бизнесмен построи еднометрова "магистрала" в знак на протест (видео)

18 Март 2019
0 9534

Румънците отдавна се оплакват от скромната пътна мрежа, която задържа икономиката им – има само около 800 километра магистрали в страната. Според Световния икономически форум, Румъния все още има най-лошата инфраструктура в ЕС, дори и 12 години след присъединяването си към еврообщността.

 

 

 

Но междувременно се случват някои интересни неща. В петък бизнесмен в североизточния град Сучава организира свой собствен символичен протест, с цел да засрами централното правителство и да го мотивира да предприеме действия.

 

 

Местният кмет официално откри еднометровата "магистрала" на бизнесмена Стефан Мандачи, която е построил на собствена земя само за 4 500 евро.

 

Мандачи, който притежава веригата за бързо хранене Spartan, каза, че се е уморил от всички обещания на политиците през последните 30 години. "Искам магистрали тук, в моя регион и в моя град", каза той пред Euronews.

 

Той призова други местни фирми и хора да подкрепят кампанията „Румъния иска автомагистрали“. Призивът му имаше успех, тъй като десетки хиляди румънци се присъединиха към протеста и в петък, както предложи Мандачи, те спряха да работят в продължение на 15 минути.

 

Кметът на Босанчи Некулай Мирон заяви, че местните проекти често се игнорират от правителството. Нова магистрала за Букурещ ще засили значително икономическото развитие, добави той.

 

"Поискахме многократно финансиране на инфраструктурни проекти, но не получаваме достатъчно помощ. За комуналната инфраструктура получихме европейско финансиране за 5,2 км път и за останалата част от нашите проекти ще използваме пари от местния бюджет”, каза още кметът.

 

Румънската магистрална мрежа е само 805 километра, а пътното строителство в страната върви много бавно. Властите обещаха да бъдат готови нови 118 километра до края на 2019 година.

 

Но не само количеството пътища в Румъния е проблемът, а и качеството им. Според докладите на Европейската комисия, северната ни съседка е начело в черния списък по брой пътни жертви в Европейския съюз. Само през 2017 г. над 1900 души са загинали по пътищата на страната.

 

Как е в България

 

Миналата година министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков заяви, че цените на магистралите у нас са сравнително по-ниски от останалите в Европа. Тогава той отбеляза, че средната цена на километър автомагистрала у нас от 2000 година насам е 3,1 милиона евро, в Сърбия – 5,5 милиона евро, в Румъния – 6,3 милиона евро, а в Гърция малко над 10 милиона евро.

 

Нанков обаче бе категоричен, че ниската цена у нас не е за сметка на качеството.

 

Именно високите цени на пътищата в Румъния са и причина за недоволството на бизнесмена Стефан Мандачи и неговите поддръжници. Със своята "магистрала" той показа, че един метър път може спокойно да струва 4500 евро, а не около 6300 евро, както сочат официалните данни. 

 

Според данните, изнесени от Ненков, метър път у нас струва приблизително 3100 евро.

 

Източници: Еuronews и Дарик

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции