<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=82377" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кремъл обвин...

Русия е арестувала над 3650 души на протеста за Навални, сред които и 300 деца

25 Януари 2021
0 313

Руската полиция е задържала най-малко 3650 души по време на демонстрациите в защита на опозиционера Алексей Навални, съобщи правозащитната организация Хюман райтс уоч, като се позова на местни партньорски организации. Това е най-масовият арест, извършван в рамките на ден в Русия, пише Свободна Европа.

Хиляди арестувани и десетки бити от полицията на протестите в подкрепа на Навални в Русия (видео)

Сред арестуваните има най-малко 300 деца, потвърди омбудсманът Анна Кузнецова, която следи за спазването на правата на децата в Руската федерация.

Протестите се проведоха по едно и също време в Русия и в големи градове в света. В България също се проведоха демонстрации. Участниците призоваваха за освобождаването на Навални, искаха оставка на властите, допускащи произвол и настояваха за спазването на гражданските свободи. Хората излязоха включително и в северните градове, където температурите достигаха минус 50 градуса. Те бяха разпръсквани с бой с палки, ритници и арести.

Алексей Навални е най-известният критик на президента Путин. През август той беше отровен с Новичок на руска територия и се лекуваше в Германия. Преди седмица Навални се върна в Москва, но беше арестуван още на летището. От ареста той призова за масови протести в събота, 23 януари.

От руското външно министерство обвиниха посолството на САЩ в Москва в подтикване към протестите.

Демонстрациите, проведени в събота в Русия, са били най-мнолюдните от 7 години насам, съобщиха в неделя от местната неправителствена организация OVD-Info. Според няколко медии протестите са се провели в повече от 100 града, а участниците са били над 100 000 души.

Руските власти не дадоха разрешение за провеждането на нито една от тези демонстрации, като се позоваха на противоепидемичните мерки във връзка с пандемията от коронавирус. Арестите, които последваха, бяха извършени с аргумента, че протестите не са имали разрешение от властите.

Русия е осъдена в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) по десетки дела, засягащи нарушено право на събранията. В последното десетилетие страната не допуска повечето от демонстрациите на опозицията и арестува участниците в тях. Някои от пострадалите впоследствие биват осъдени на години затвор, уточняват от Хюман райтс уоч.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции