<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=83403" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ваксинационн...

Русия изведнъж съобщи за два пъти повече жертви на Covid-19 в страната от известните досега

09 Февруари 2021
0 548

Броят на руснаците, починали от новия коронавирус миналата година, е бил двойно по-висок от известното досега. Така Русия става третата страна в света по брой на жертвите на Covid-19, показват нови данни на националната статистика. САЩ и Бразилия заемат първите две места, пише Свободна Европа.

През 2020 г. са починали 162 429 руснаци с коронавирус, съобщи Росстат в понеделник. По същото време данните на правителствения оперативен щаб за борба с Covid-19 показваха 77 068 жертви от началото на епидемията през март 2020 г., т.е. включително умрелите през януари и февруари тази година.

Жертвите на Covid-19 в Русия вероятно са 3 пъти повече от обявеното

Данните на Росстат включват и случаите, при които коронавирусът не е основна причина за смъртта и където се предполага наличието на Covid-19, но не е потвърдено. Данните на правителствения оперативен щаб включват само случаите, в които причинени от коронавируса заболявания са довели до смъртта.

Русия изведнъж съобщи за два пъти повече жертви на Covid-19 в страната от известните досега

Този модел на водене на статистика досега беше критикуван от Запада, защото показваше Русия като страна с по-ниска смъртност, въпреки че е третата в света с най-много потвърдени случаи на Covid-19.

Според Росстат, през декември са починали най-много хора с Covid-19 – те са били 44 435. По това време броят на заразените растеше и властите съобщаваха за по 27 хиляди и повече нови случая дневно. Официално потвърдените случаи в Русия вече доближават 4 милиона.

Източник: Свободна Европа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции