Следва: Продължава п...

Русия към България: Осигурете си демокрацията и тогава говорете за Навални

05 Февруари 2021
0 1689

Посолството на Русия у нас излезе с остра реакция по случая с българската позиция относно осъдения опозиционер Алексей Навални.

Оттам твърдят, че у нас се тиражират “спекулации около съдебния процес” и напомнят, че Русия е суверенна държава, която няма да търпи намеса във вътрешните си работи.

“Смятаме, че най-активните страни, които под “благовиден” предлог на “защита на демокрация и гражданското общество” искат да повлияят на вътрешнополитическата ситуация в Русия, би следвало най-напред да осигурят спазването на демократическите права и свободи в собствените си държави, и чак след това да се занимават с “навалнинг”, пише в позиция, публикувана във фейсбук профила на посолството.

В позицията не се споменават конкретно изказваният на премиера Бойко Борисов, който в понеделник заяви, че срещу Навални се използва “прекомерна сила”.

Борисов отвърна на Радев: Да каже позиция за Навални, няма да му се карат толкова! (видео)

Припомняме, че опозиционерът бе осъден на три години и половина затвор, след като стара условна присъда бе променена в ефективна. Навални бе осъден след опита за отравянето, за което той обвинява руския президент Владимир Путин.

Той се завърна в Русия след лечение в Германия и бе арестуван. На заседанията по делото срещу него присъставаха чуждестранни дипломати, сред които и представител на България. Именно този ход руската държава счита за опит за натиск върху съда, става ясно от позицията на посолството.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции