<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=71221" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: България е ед...

Русия нарече “безпочвени” критиките на международната общност относно Covid-ваксината

13 Август 2020
0 1042

Руската държава определи като “безпочвена” загрижеността на междунардоната общност относно обявената ваксина срещу Covid-19, пише BBC.

Във вторник ваксината бе одобрена само след два месеца на клинични тестове върху хора, което предизвика остра реакция на експерти и учени от Германия, Франция, Испания и САЩ, че тя може да е “опасна”.

“Руската ваксина може да е опасна”: какво казват учени и експерти по цял свят

Русия нарече &#8220;безпочвени&#8221; критиките на международната общност относно Covid-ваксината
Руският министър на здравеопазването. Снимка: Getty Images

“Изглежда, че нашите чуждестранни колеги се чувстват застрашени от конкуренцията на руския медикамент и изразяват мения, които са абсолютно безпочвени”, заяви руският министър на здравеопазването Михаил Мурашко в сряда.

“Първата партида от ваксината ще бъде на разположение в следващите две седмици”, допълни министърът.

Русия нарече &#8220;безпочвени&#8221; критиките на международната общност относно Covid-ваксината
Снимка: Getty Images

Властите в страната са заявили намерението си да започнат ваксинационна кампания от октомври.

Руският президент Владимир Путин обяви на заседание на кабинета във вторник, че „ваксината действа достатъчно ефективно, формира стабилен имунитет и повтарям, че е преминала през всички необходими тестове“. Той сподели също, че една от дъщерите му е взела ваксината.

Русия нарече &#8220;безпочвени&#8221; критиките на международната общност относно Covid-ваксината
Владимир Путин. Снимка: Associated press

Путин обяви първата в света ваксина срещу Covid-19, изпробвал я върху дъщеря си (видео)

Но Световната здравна организация (СЗО) заяви, че е в преговори с руските власти за предприемане на преглед на ваксината, която е кръстена Sputnik-V.

Тя не е в списъка на организацията от шест ваксини, които са достигнали до фаза три клинични изпитвания, които включват по-широко разпространени тестове при хора.

В сряда германският министър на здравеопазването изрази притеснението си, че ваксината все още не е достатъчно тествана:

“Ваксинирането на милиони хора на този етап може да бъде много опасно и защото това може да попречи на приемането на ваксината впоследствие”, заяви Йенс Спан пред местните медии.

“Не знаем методологията или резултатите от техните клинични изпитвания”, допълни изследовател във Френския национален център за научни изследвания в Марсилия.

Главният експерт вирусолог на САЩ Антъни Фаучи също намекна, че е притеснен от етапа на разработката.

“Надявам се, че руснаците действително доказаха окончателно, че ваксината е безопасна и ефективна”, каза той пред National Geographic. “Сериозно се съмнявам, че са го направили.”

Русия нарече &#8220;безпочвени&#8221; критиките на международната общност относно Covid-ваксината

Руската ваксина използва адаптирани щамове на аденовируса, вирус, който се смята причинител на обикновената настинка, за да предизвика имунен отговор.

Но одобрението на ваксината от руските регулатори идва преди завършването на по-голямо проучване, известно като трета фаза на изпитание.

Въпреки това, г-н Мурашко заяви във вторник, че ваксината е „доказана като високоефективна и безопасна“, като го смята за голяма стъпка към „победата на човечеството“ над Covid-19.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции