<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=78088" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: "Чудото от Ма...

Русия отлага масовата ваксинация със “Спутник V”, търси помощ от чужбина

17 Ноември 2020
0 6368

Путин озадачи света през лятото с регистрирането на ваксина срещу коронавируса. Заявленията за масово ваксиниране на населението обаче се отлагат. Сега Москва търси помощ от чужбина, пише Mediapool, цитирайки германския в. “Ханделсблат”.

Масовото ваксиниране ще започне в “близките месеци”, заяви прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков в края на миналата седмица и добави, че не може да се ангажира със срок. Това е доста разтегливо понятие, отбелязва “Ханделсблат” и припомня, че масовото ваксиниране трябваше да започне през октомври.

Втората руска ваксина срещу Covid-19 е лекарство за добитък, твърди учен от Москва

Такива бяха гръмките обещания на високопоставени руски политици през лятото, когато президентът Владимир Путин регистрира ваксината, символично наречена “Спутник V” в качеството ѝ на първата в света ваксина срещу коронавируса. След това обаче срокът се премести от октомври към ноември или декември.

Сега директорът на Националния институт по епидемиология и мокробиология Александър Гинцбург посочи като дата за начало на ваксинацията януари или февруари. Той каза, че към началото на следващата година ще се произвеждат месечно по 5-6 милиона дози от ваксината.

Срещу оптимизма на Гинцбург има два основни проблема. Единият е, че при регистрацията на ваксината това лято Русия просто пропусна решаващата трета фаза от тестването ѝ, само и само да се представи като световен лидер в борбата с коронавируса.

Едва сега ваксината се тества върху 40 хил. доброволци в Русия и Беларус, а освен това започнаха клинични изпитания в ОАЕ, Индия, Венецуела, Бразилия и Египет, отбелязва “Ханделсблат”.

Русия надцаква “Pfizer”: Нашата ваксина срещу Covid-19 е с 92% ефективност

Неотдавна руският национален институт по епидемиология съобщи, че ефективността на “Спутник V” е 92% и така превъзхожда ваксината на Pfizer и BioNTech, която показва 90% ефективност. Напоследък обаче в Русия все по-често се появяват съобщения, че участниците в изследванията на ваксината са се заразили с коронавирус.

Второ, към момента Русия не разполага с производствени мощности за производство на ваксина в желаното количество. Освен това, според източници от фармацевтичните среди, Русия има трудности да обезпечи стабилност на ваксината – тоест, едно и също качество на всека ампула.

По принцип ваксината отначало се произвежда в неголямо количество. В биореактор се произвеждат около 500 мл., но след това количеството трябва да бъде увеличено до десетки литри. За целта са необходими по-големи биоректори, каквито в Русия не достигат.

В медиите се появи съобщение, че Путин е поискал помощ от Франция. На 7 ноември той е провел телефонен разговор с френския си колега Еманюел Макрон и го е попитал дали Франция може да помогне за масовото производство на на ваксината. Макрон е поискал време, за да обсъди този въпрос с френските учени.

Източник: Mediapool

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции