Русия отново се меси в президентските избори в САЩ, твърдят разузнавателните служби

21 Февруари 2020
49 70

Русия вече е започнала да се намесва в тазгодишните избори в САЩ, за да подпомогне преизбирането на Доналд Тръмп, твърдят разузнавателните служби, цитирани от The Washington Post и The New York Times.

 

 

Предполага се, че много от същите тактики, използвани на изборите през 2016 г., биха могли да бъдат използвани и през следващите месеци, включително фалшиви кампании и опити за хакерски атаки.

 

 

В деня след представянето на данните на разузнавателните служби президентът Тръмп рязко смени изпълняващия длъжността директор на националното разузнаване Джоузеф Магуайър. Това му действие бе определено като директен отговор на съобщените подозрения. 

 

 

Нито една статия не описва конкретни детайли от самия доклад на разузнавателните служби, но е факт, че вече има явни признаци за руска намеса в изборите.

 

 

През февруари Facebook премахна десетки профили, за които се смяташе, че участват в пропагандни кампании, като много от профилите бяха от Русия.

 

 

 

 

През януари атаката срещу свързаната с Джо Байдън украинска компания за природен газ “Burisma” също беше приписана на Русия, въпреки че доказателствата за това са недостатъчни.

 

 

През 2016 г. усилията за намеса в изборите от страна на Русия се простираха от фалшиви профили във Facebook, управлявани от прословутата “Агенция за интернет проучвания”, до сложни и целенасочени усилия за кражба и разпространение на имейли от Демократичния национален комитет.

 

 

Тези хакерски атаки оказаха значително влияние върху хода на изборите. Тръмп обаче последователно поставяше под въпрос участието на Русия в хакерските атаки, въпреки окончателните доказателства от собствените му разузнавателни служби.

 

 

По-рано тази седмица основателят на “WikiLeaks” Джулиан Асандж също предупреди, че сътрудник на Тръмп му е предложил помилване в замяна на доказателства, които биха поставили под съмнение участието на Русия в хакерските атаки.

 

 

Източник: The Verge

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции