<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=85982" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: България дос...

Русия призова България “да прекрати участието си в лова на вещици” във връзка с шпионския скандал

23 Март 2021
0 2228

Русия си запазва правото на реципрочни мерки във връзка с обявяването от страна на България за персона нон грата на двама руски дипломати в София заради шпионския скандал, оповестен от прокуратурата у нас. Това се посочва в коментар на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, съобщи ТАСС, цитирана от бТВ.

За първи път в новата ни история разкриха група за шпионаж в полза на чужда държава, арестуваха двама военни

„В съответствие с дипломатическата практика Руската федерация си запазва правото на огледални ответни мерки“, заяви Захарова.

Тя отбеляза, че „антируската „шпионска мания“ ескалира в България и че това се случва малко преди парламентарните избори на 4 април на фона на общото влошаване на отношенията между Руската федерация и западните страни, предимно САЩ.

Русия призова България &#8220;да прекрати участието си в лова на вещици&#8221; във връзка с шпионския скандал
Мария Захарова

„Още веднъж призоваваме официално София да прекрати участието си в лова на вещици, което е в ущърб на националните интереси на самата България. Време е да се върнем към конструктивния двустранен дневен ред, който е много по-естествен за руско-българските отношения“, подчерта Захарова.

Миналата седмица българската прокуратура съобщи, че шестима настоящи и бивши служители на Министерството на отбраната и военното разузнаване на страната са задържани по подозрение в шпионаж за Руската федерация. Видео от брифинга, на който това беше обявено, можете да видите по-горе.

В понеделник българското външно министерство обяви двама служители на руското посолство в София за персона нон грата и им предостави срок от 72 часа да напуснат страната.

В тази връзка от руската дипломатическа мисия подчертаха, че смятат решението на българската страна за необосновано и обещаха ответни действия.

В интервю за „24 часа“ руската посланичка Елеонора Митрофанова призова България да спре да прави шоу и подчерта, че „Русия не води каквато и да било незаконна дейност срещу България“. Тя добави, че Русия заема особено място в сърцата на българите, както и България в сърцата на руснаците и това духовно братство не може да се разкъса.

Днес министър-председателят Бойко Борисов се срещна с Митрофанова по повод началото на мандата ѝ в София. В рамките на разговора им в Министерския съвет бяха обсъдени двустранните отношения и наличието на желание и от двете страни те да бъдат задълбочавани в дух на добронамереност и прагматичност. От прессъобщението става ясно, че културата и селското стопанство също били сред обсъжданите теми.

Източник: бТВ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции