<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=90562" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: И руски опози...

Русия разсекрети кадри от Цар Бомба – най-големият ядрен взрив в историята (видео)

01 Юни 2021
0 23707

През 1961 г. Съветският съюз детонира най-голямата ядрена бомба, която светът някога е виждал. RDS-220, или Цар Бомба, е водородна бомба, която избухв със силата на повече от 50 милиона тона тротил. И до днес това е най-голямата човешка експлозия в историята на света, а Русия разсекрети 40 минути невиждани досега кадри от теста на атомното чудовище.

Метеорит избухва над руския град Красноярск (видео)

Първите 30 минути видео са в съветски пропаганден стил като кинохроника, описваща пътуването на бомбата от строителството до детонацията. На 21:50 от клипа е самото взривяване на Цар Бомба.

Бомбата се пуска от специално модифициран за целта боен самолет Ту-95Б с командир майор Дурновцев. Той излита от Оленя към ядрения полигон “Сухой нос” на остров Нова земя. Съпроводен е от самолет лаборатория Ту-16А.

Бомбата е пусната с парашут от височина 10 500 м и взривена чрез барометричен способ на 4000 м от повърхността на земята. При взрива се е създало налягане от 1 милион атмосфери, а температурата е била около 10 милиона градуса. Огненото кълбо по време на взрива е с радиус 4,6 км, ядрената гъба е с височина от 67 км, а върхът на “шапката” ѝ е с диаметър от 95 км.

Светлинно лъчение е могло да причини изгаряния трета степен в диаметър от 100 км. Ударната взривна вълна обикаля земното кълбо три пъти, а йонизация на атмосферата причинила радиосмущения на стотици километри от мястото на взрива в продължение на 40 минути.

Кадрите са ярко напомняне за лудостта на Студената война и трезво напомняне, че сякаш сме забравили уроците му, пише Vice. Договорът от епохата на Барак Обама, който определя ограничения за броя на разположените ядрени оръжия между Русия и САЩ, ще изтече скоро и не изглежда да бъде подновен. Съединените щати са разположили маломащабни “тактически” ядрени оръжия на своите ядрени подводници, а Русия работи върху набор от нови ядрени оръжия.

Източник: Vice

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции