<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=82967" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Британският ...

Руската ваксина “Спутник V” показа над 91% ефективност, без значение от възрастта

02 Февруари 2021
0 1080

Ефективност на ваксината “Спутник V” при симптоматичните случаи на коронавирус е 91.6%. Това сочат междинни данни от клинични изпитвания, осъществени сред около 20 000 души, пише CNN.

От тях три четвърти са получили ваксината, останалите – плацебо. Общо 2144 души са на възраст над 60 години и при тях ефективността е още по-голяма – 91.8 на сто.

Ваксинирах се със “Спутник V”, но се разболях

Смъртните случаи по време на изпитванията са четири – един в група, получила плацебо и трима извън нея (един от фрактура, друг разболял се няколко дни след първата доза, т.е. вероятно преди поставянето ѝ). Общо 68 са случаите със странични ефекти, от тях 45 са в плацебо групата.

“Спутник” за момента не е сред трите ваксини, одобрени от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), но миналия месец представители на агенцията имаха среща с Руския фонд за преки инвестиции и съобщиха, че предстои да разгледат предоставените документи през февруари.

Независимо от това в ЕС вече има договор за доставка на ваксината – сключен от Унгария – и се очаква Будапеща да получи днес първите 40 000 дози.

Първата партида от ваксината “Спутник V” вече е в обращение (видео)

Изследователите предупреждават, че е нужна още информация за ефекта върху асимптоматичните случаи. Анализът се основава само на случаи със симптоми.

“Спутник” е разработена от руския институт “Гамалея” и подкрепена от Руския фонд за преки инвестиции.

Източник: CNN

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции